Järkeä tekijänoikeuslakiin -aloite ei riitä

Piraattipuolue pitää eilen tarvittavat 50 000 nimeä kerännyttä Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloitetta askeleena oikeaan suuntaan. Aloite on kuitenkin riittämätön tekijänoikeuslain kaikkien epäkohtien korjaamiseksi.

– Piraattipuolueen keskeisiin vaatimuksiin kuuluu teosten epäkaupallisen kopioinnin ja käytön täysi laillistaminen, mutta aloitteessa ei tätä vaatimusta toteutettaisi, Piraattipuolueen puheenjohtaja Harri Kivistö muistuttaa.

Aloite ei myöskään puutu nettisensuuriin, joka Suomessa on käytössä The Pirate Bayn suhteen. Aloitetta on ollut Piraattipuolue mukaan lukien tukemassa suuri joukko järjestöjä, erityisesti poliittisia nuorisojärjestöjä, kansalaisaktiiveja ja tunnettuja kulttuurialan nimiä.

– Aloite pyrkii puuttumaan tekijänoikeuslain räikeimpiin epäkohtiin. Se on kuitenkin lähinnä pahimpien ongelmien korjailua laastareilla, kun koko järjestelmä vaatisi täysremontin, Kivistö toteaa. -Ilmeisesti tarkoitus on ollut hakea maltillisilla parannuksilla laajaa kannatusta eri aloilta ja eturyhmistä.

Vaikka Järkeä tekijänoikeuslakiin -aloite ei sisällä useita Piraattipuolueen tärkeiksi näkemiä muutostarpeita, sen pääsy eduskunnan käsittelyyn on puolueen näkökulmasta myönteinen asia. Aloitteeseen sisältyy monia hyviä muutoksia esimerkiksi teosten käytöstä opetus- ja tutkimustarkoituksissa. Aloitteeseen on kuitenkin kohdistettu perusteetonta arvostelua siitä, että se suhtautuisi sallivasti piratismiin. Piraattipuolueen tavoitteiden näkökulmasta syytökset eivät pidä paikkaansa, vaan aloitteen tavoitteet ovat varovaisia.

Järkeä tekijänoikeuslakiin -aloite

Lisätietoa:
Harri Kivistö
Puheenjohtaja, Piraattipuolue
puh. 045 310 2344

Ahto Apajalahti
Varapuheenjohtaja, Piraattipuolue
p. 045 310 2342

0 Comments

Leave your comment