Piraattipuolue tyytyväinen passien sormenjälkirekisterin käyttörajaukseen

Piraattipuolueen lehdistötiedote
13.6.2014 klo 17.50
Vapaa julkaistavaksi

Piraattipuolue tyytyväinen passien sormenjälkirekisterin käyttörajaukseen

Piraattipuolue suhtautuu positiivisesti tietoihin, joiden mukaan passien sormenjälkirekisteriä ei avata rikostutkinnalle. Sisäministeriön asettama työryhmä kertoi asiasta julkaisussa 20/2014. Työryhmä perustelee näkemystään perustuslakivaliokunnan antamilla lausunnoilla, joiden mukaan passien sormenjälkirekisterin käyttö rikostorjuntaan edellyttäisi selkeää yhteyttä alkuperäiseen keräämistarkoitukseen.

– Ulkomaille matkustavan henkilön matkustusasiakirjalla ei luonnollisestikaan ole mitään tekemistä rikollisuuden kanssa. Siksi on päivänselvää, että matkustusasiakirjoja varten kerättyjä sormenjälkiä ei saa rikostorjunnassa käyttää, linjaa Piraattipuolueen varapuheenjohtaja Lasse Kärkkäinen.

Uusi tulkinta herättää kuitenkin samalla myös kysymyksiä siitä, miksi passien sormenjälkirekisteri on ylipäänsä olemassa.

– Suomi on harvoja EU-maita, joissa passien sormenjälkirekisteri on otettu käyttöön. Monissa muissa maissa sormenjäljet tallennetaan vain passeihin, eikä viranomaisrekistereihin. Voidaankin kysyä, miksei EU-direktiiviä voitaisi soveltaa samalla tapaa myös Suomessa ja luopua rekisteristä kokonaan, pohtii puolueen tiedottaja ja sormenjälkiaktivisti Janne Paalijärvi

Lisätietoja antavat:

Janne Paalijärvi
Tiedottaja, Piraattipuolue
040 527 5470
etunimi.sukunimi@piraattipuolue.fi

Lasse Kärkkäinen
Varapuheenjohtaja, Piraattipuolue
045 678 9386
etunimi.sukunimi@piraattipuolue.fi

1 Comment

Leave your comment