Piraattien presidenttihaaveet tyssäsivät kankeaan byrokratiaan

Piraattipuolue ei aseta ehdokasta vuoden 2012 presidentinvaaliin. Syynä on se, että viranomaiset eivät hyväksyneet mahdollisuutta allekirjoittaa ehdokkuuteen tarvittavia kannattajakortteja sähköisesti. Eduskunnan ulkopuolisten puolueiden pitää presidentinvaaleissa kerätä 20 000 kannattajakorttia voidakseen asettaa ehdokkaan.

– Olisimme halunneet tarjota sähköistä allekirjoituspalvelua, joka olisi toiminut pankkitunnuksilla. Se olisi ollut perinteistä korttikeräystä luotettavampi ja viranomaisille vähemmän vaivaa tuottava tapa, selostaa Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto.

Laki sallii periaatteessa sähköisen korttikeräyksen, mutta asiasta vastaava Helsingin vaalipiirilautakunta ei tähän suostunut. Perusteena oli, ettei laissa aseteta velvollisuutta järjestää sähköisiä palveluita, jos ”resurssit eivät riitä”. Tämän jälkeen sähköisen keräyksen esteeksi muodostui hinta. Ilman viranomaisten tukea korttikeräys olisi maksanut arviolta vähintään noin 20 000 euroa, mihin puolueella ei ole varaa.

– Viranomaisten pitäisi tukea lain hengen mukaisia sähköisiä palveluita. Vaaleihin osallistuminen ei saisi jäädä rahasta kiinni, moittii Palmulehto.

Aiemmin puoluehallitus asettui tukemaan puoluesihteeri Harri Kivistön pyrkimystä presidenttiehdokkaaksi, mutta puoluekokous päätti, ettei vaalitaistoon tällä kertaa lähdetä. Puoluekokous katsoi, että korttikeräys olisi ollut ilman sähköistä allekirjoitusmahdollisuutta, hinnan ja ajan puitteissa tällä kertaa lähes mahdotonta.

– Olisi ollut arvokasta haastaa perinteiset ehdokkaat edistyksellisillä teemoilla ja viedä presidenttikeskustelua kansalaisoikeuksien, demokratian ja perustuslain tiimoille, harmittelee Kivistö blogissaan.

Piraattipuolue harkitsee vielä jatkotoimia asian suhteen, jotta sähköisiä viranomaispalveluita saataisiin edistettyä.

Tietoja antavat

Pasi Palmulehto
Puheenjohtaja, Piraattipuolue
p. 045 310 2340

Harri Kivistö
Puoluesihteeri, Piraattipuolue
p. 045 310 2344

0 Comments

Leave your comment