Yhteyksien katkaisu epäillyiltä piraateilta tarpeetonta ja ylimitoitettua

Kolme yksityishenkilöä, joiden verkkoyhteydet katkaistiin vertaisverkkojen käytön vuoksi, ovat suostuneet tuhansien eurojen korvauksiin ja saaneet verkkoyhteytensä takaisin. Yhteyksien katkaiseminen perustui tekijänoikeuslain pykälään 60 c, joka antaa oikeudenhaltijoille oikeuden vaatia yhteyden katkaisemista oikeudelta. Katkaisu ei edellytä etukäteen annettuja varoituksia, vaan se voidaan tehdä kerrasta.

– Toisin kuin Ranska, jossa on kolmesta poikki -järjestelmä, Suomessa on kerrasta poikki -järjestelmä. Suomen tekijänoikeuslainsäädäntö on maailman tiukimpia. On syytä miettiä, palveleeko tämä kenenkään etua, Piraattipuolueen varapuheenjohtaja Ahto Apajalahti kysyy.

Myös verkkosivustojen ja -palveluiden ylläpitäjien vastuuvapauden osalta Suomen lainsäädäntö on huomattavasti tiukempaa kuin Yhdysvaltojen, vaikka maa on muuten tunnettu tiukasta tekijänoikeuslainsäädännöstä.

– Viihdeteollisuus on loisinut vuosikausia opetus- ja kulttuuriministeriössä, ja tämän tuloksena on lobbareiden kirjoittamaa, yksipuolista lainsäädäntöä, Apajalahti toteaa.

TTVK tunnustaa, että satojen tuhansien eurojen korvaustuomiot ja tiukkeneva lainsäädäntö, jotka ovat osa viihdeteollisuuden piraattijahtia, eivät ole pysäyttäneet lataamista. Viihdeteollisuuden tulisikin keskittyä uusien palveluiden kehittämiseen. Spotify on hyvä esimerkki suositusta palvelusta, joka on jo vähentänyt laitonta nettilataamista.

– Markkinat kehittyvät omalla painollaan. Yksityishenkilöihin kohdistuva piraattijahti on täysin ylimitoitettua, ja aiheuttaa turhaa kitkaa luovan työn tekijöiden ja kuluttajien välille. Se olisi viisainta lopettaa, neuvoo Piraattipuolueen tiedottaja Janne Paalijärvi.

Lisätietoja antavat

Ahto Apajalahti
Varapuheenjohtaja, Piraattipuolue
p. 045 310 2342

Janne Paalijärvi
Tiedottaja, Piraattipuolue
p. 040 527 5470