Liikenneveron seurantajärjestelmää ei tule edistää

Lehdistötiedote
29.12.2016 klo 12.35
VAPAA JULKAISTAVAKSI HETI

Liikenneveron seurantajärjestelmää ei tule edistää

Piraattipuolue ei hyväksy Suomeen kaavailtua autojen GPS-seurantaan perustuvaa liikenneveroa. Yksityisyyden suojan tulee ulottua myös kansalaisen liikkumiseen. Kansalaisten automaattisen seuraamisen valtion taholta on tapahduttava vain tuomioistuimen päätöksellä.

EU:n tuomioistuin on toistuvasti päätynyt tuomitsemaan valtioiden harjoittamat yksityisyydensuojan loukkaukset – oli sitten kyse viestinnästä, metadatasta tai ihmisten liikkeiden tallentamisesta. Tällainen seuranta pitäisi olla sallittua korkeintaan kansallisen tuomioistuimen päätöksellä hyvin perustelluissa tapauksissa.

“Suomen hallituksella ei ilmeisesti ole minkään tason kunnioitusta ihmisen yksityisyyttä kohtaan. Massavalvontaa on ajettu jo viestinnän osalta perustuslakimuutosta myöten, eikä esitetyn liikenneveron perusteella turvassa ole enää ihmisen sijaintitietokaan. Kerättävä, ja esityksen mukaisesti kaupattava, tietomäärä on vakava heikennys kansalaisten perustavanlaatuiseen oikeuteen”, kommentoi Piraattipuolueen puheenjohtaja Jonna Purojärvi kaavailtua liikenneveroa.

Piraatit toteavat puolueohjelmassaan, ettei kansalaisten automaattista ja laajamittaista liikkumisen seuraamista rauhan aikana tule hyväksyä. Tällaista seurantaa ovat esimerkiksi GPS-seuranta, poliisien rekisterikilpitunnistelaitteisto, keskinopeuskamerat sekä kasvojentunnistustekniikat. Lailla on turvattava kansalaisille mielekäs mahdollisuus oleskella ja liikkua vapaa-aikanaan myös ilman yritysten seurantaa.

Lisätiedot:

Jonna Purojärvi
Puheenjohtaja, Piraattipuolue
etunimi.sukunimi@piraattipuolue.fi
+358 45 310 2351

Olli Markkanen
Tiedottaja, Piraattipuolue
etunimi.sukunimi@piraattipuolue.fi
+358 44 210 9092