Puoluerekisteriin pyrkivä Piraattipuolue piti vuosikokouksensa 14.6. Vantaalla. Mitä ilmeisimmin ensimmäistä kertaa Suomen puoluehistoriassa puoluekokouksen voi katsoa kokonaisuudessaan jälkikäteen internetissä ja sitä saattoi myös seurata suorana lähetyksenä. Puoluekokousta edelsi kaikille avoin nettikeskustelu kokousalotteista. Piraattipuolue pyrkiikin toimimaan päätöksenteossaan mahdollisimman avoimesti. Myös talousasiat hoidetaan avoimesti. Puolueen kirjanpito on nähtävillä internetissä lähes laskun tarkkuudella.
– Piraattiaatteeseen kuuluu avoimuus päätöksenteossa ja raha-asioissa, toteaa Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto. Haastamme rahoitussotkuissa rypevät vanhat puolueet ottamaan meistä mallia.
Suoran videolähetyksen ansiosta reaaliaikaisessa nettikeskustelussa esille nousseita näkökulmia pystyttiin myös ottamaan huomioon kokouspaikalla. Vaikka laki ei suo vielä mahdollisuutta viralliseen etäosallistumiseen, epävirallinen etäosallistuminen oli tätä kautta mahdollista.
– Piraattipuolue on ottanut aktiivisesti kantaa yhdistyslain uudistamishankkeeseen, jonka tarkoitus on helpottaa etäosallistumista kokouksiin ja näin lisätä yhdistysten jäsenten keskinäistä tasa-arvoa. Toivomme, että oikeusministeriö kiirehtisi tätä erittäin tarpeellista uudistusta, kertoo Palmulehto.
Puoluekokouksessa hyväksyttiin Piraattipuolueen sananvapauskanta. Piraattipuolue on huolestunut sananvapauden tilasta. Internetin vapaudesta pelästyneet vanhan polven poliitikot vaativat keskustelupalstojen ylläpitäjiä ja blogaajia vastuuseen sivustoille kirjoitetuista viesteistä ja kommenteista. Piraattipuolue toteaa, että valtion tehtävä ei ole suojata kansalaisia mielipahalta. Myös herkistä yhteiskunnallisista kysymyksistä tulee voida esittää kärjekkäitä mielipiteitä sekä yksityisesti että julkisesti ilman pelkoa rangaistuksi tulemisesta.
– Yhteiskunnallisia erimielisyyksiä on mahdoton sovitella ilman vapaata keskustelua. Kaikkien yhteisenä kahvilana toimiva internet on tähän tehokas apuväline, muistuttaa Palmulehto.