Valitse Vapaus, Järki ja Rakkaus!

Eduskuntavaaliehdokas Helsingin vaalipiirissä
petrus-berlin-270

Petrus PENNANEN

Kaupunginvaltuutettu,
Piraattipuolueen varapuheenjohtaja,
fysiikan tohtori, toimitusjohtaja

Helsinki, Punavuori

Koulutukseltani olen ydinfysiikan tohtori ja työskentelen perustamani ohjelmistoyrityksen toimitusjohtajana. Teemani tarkoittavat käytännössä tätä:

Vapaus

+ Ihmisille vapaus elää, yrittää ja luoda kulttuuria ilman tarpeetonta byrokratiaa ja kieltoja. Yksinkertaistamista tarvitaan ravintola- ja tapahtumasääntelystä rakennusmääräyksiin.

+ Kaikkien kulkemista helpottamaan pyrkivä liikennesuunnittelu, oli sitten liikkeellä jalan, julkisilla tai (robotti)autolla.

+ Kaupungin omistamien, vajaakäytössä olevien tilojen avaaminen kaupunkilaisten vastuulliseen käyttöön. Koskee niin liikennetunneleita kuin auditorioita.

+ Oppilaita erikoistumaan ja uutta keksimään innostava koulutuspolitiikka.

Järki

+ Yksinkertainen ja toimiva hallinto, joka säästää rahaa, antaa kaupungin työntekijöille paremman työympäristön ja kansalaisille paremmat palvelut. Helsinki ei tarvitse 7-portaista hallintoa, neljä porrasta riittää.

+ Laadukas korkeampi rakentaminen mahdollistaa kaupungin kasvamisen ilman että viheralueita pienennetään. Lisäksi talot voivat kantaa viheralueita seinillään. Rakennussääntelyn karsiminen lisää asuntojen tarjontaa ja laskee hintoja.

+ Oikeasti ympäristöystävällinen, tieteeseen perustuva energiapolitiikka. Kaukolämpö tuottaa yli puolet kaupungin kaikista päästöistä, eikä ongelma ratkea jatkamalla hiilen ja puun polttamista.

+ Kaupungin ”rikkaruohot” eivät ole uhka joka pitää tuhota vaan usein arvokkaita villiyrttejä, joista voidaan tehdä herkkuruokaa.

+ Rahan tuhlauksen lopettaminen IT-hankintoihin. Alan ammattilaisena olen nähnyt, että ongelma on liian monimutkaisen suunnittelussa yksinkertaisen ja toimivan tekemisen sijasta.

Rakkaus

+ Keskusta-alueille ja ostoskeskuksiin kaavoitetaan avoimia tiloja ihmisten epäkaupalliselle, päihteettömälle kohtaamiselle ja kulttuurin tekemiselle. Ihmisten tapaaminen on tehokas tapa vähentää yksinäisyyttä ja pahoinvointia.

+ Kaupungin apu epäkaupallisten korttelihuoneiden järjestämiselle tyhjiin liiketiloihin naapuruston vapaaehtoisvoimin. Huoneissa ihmiset voivat viettää aikaa ja tutustua naapureihinsa sen sijaan että haukkuvat ihmisiä netissä.

+ Ilmaisten, avoimien kulttuuritapahtumien järjestäminen helpommaksi keskeisillä paikoilla: Kaupunki ei ole vain kaupankäyntiä, vaan myös yhdessäoloa ja yhdessä luomista varten.

Läpimenomahdollisuuteni ovat hyvät, koska viime eduskuntavaalien äänimäärällä saan valtuustopaikan. Yhtään ääntä ei kuitenkaan tule itsestään, joten kaikki apu on enemmän kuin tervetullutta.

Tutustu tarkemmin:

+ Keskustelu Aamu-TV:ssä kuntavaaliteemoista

+ Esittelyvideo ja vastaukset Ylen vaalikoneessa

+ Ajatuksiani yhteiskunnan kehittämisestä

+ Kuka olen

+ Keskustelu Aamu-TV:ssä ympäristöstä, taloudesta ja valinnanvapaudesta.

+ Haastattelu Radio Helsingissä (2015)

+ Katso Ylen vaalitentti (2015)

+ Katso Ylen vaalitentti (2014)

+ Haastattelu Radio Helsingissä (2014)

+ Haastattelu Radio Ravussa

+ Blogi Uudessa Suomessa

Kiinnostuksen kohteet Piraattipuolueen tavoitteissa sekä politiikassa yleensä

Piraattipuolue edustaa minulle käytännönläheistä ajattelua. Perinteisissä puolueissa toiminnan johtotähtenä saattaa olla sata vuotta sitten kuolleen idolin linjaukset. Mielipiteet periytyvät edellisiltä sukupolvilta ja poliitikkojen itsenäinen ajattelu faktojen pohjalta on vähäistä. Samoin julkishallintoa on rakennettu virasto ja komitea kerrallaan vanhojen periaatteiden pohjalta; kun poliitikko on kuullut ongelmasta on helppona ratkaisuna perustettu asian hoitamiseen uusi instanssi vanhojen rakenteiden päälle. On haastavampaa ottaa kokonaisnäkemys aiheesta ja yrittää muuttaa olemassaolevaa siiloitunutta ja paikalleen jämähtänyttä hallintorakennetta ongelman korjaamiseksi.

Itse haluan katsoa yhteisten asioiden hoitoa vanhojen dogmien sijasta puhtaalta pöydältä etsien käytännössä toimivinta, järkevintä ja ihmisystävällisintä ratkaisua. On ollut ilo löytää Piraattipuolueesta aktiivisuutta jo pitkään kannattamani suoran demokratian ja avoimen yhteiskunnan edistämiseksi. Tulevaisuudessa jokainen voi osallistua kuntien ja valtioiden hallintoelinten äänestyksiin halutessaan itse tai siirtää äänensä toisen edustajan käyttöön. Esityslistan asioita voi ehdottaa ja kommentoida julkisesti jolloin tilannetieto ja ehdotukset välittyvät tehokkaasti kansalaisilta päätöksentekoon. Yhteisten asioiden hoito muuttuu suljettujen kabinettien kähminnästä läpinäkyväksi päätöksenteoksi jossa kansalaiset osallistuvat aktiivisesti tehokkaimpien ratkaisujen löytämiseen.

Yksilön vapaus ja yksityisyyden suoja ovat minulle erittäin tärkeitä. Avoimen yhteiskunnan ja yksityisyyden suojan välinen rajanveto vaatii sekä näkemystä että teknisiä ratkaisuja kuten salaustekniikoiden käyttöä. Kansalaisen tulisi voida mahdollisimman pitkälle itse päättää omista tiedoistaan ja siitä kuka ne voi nähdä, ja tämä koskee myös julkisuuden henkilöitä jotka ovat ihmisiä siinä missä muutkin.

Olen käyttänyt internettiä vuodesta 1986 ja tukenut EFFin ja Piraattipuolueen kamppailua hallitusten ja tekijänoikeusjärjestöjen kontrollipyrkimyksiä vastaan. Piraatit eivät aja tekijänoikeuksia poistoa, vaan lakien järkeistämistä niin ettei haitattomasta toiminnasta rangaista. Esimerkiksi yritys jota johdan lisensoi kehittämäänsä tuotetta maksua vastaan, eikä puolueen tekijänoikeuslinja vaikeuttaisi tätä toimintaa mitenkään.

Mitä ajattelen EU:sta

EU on minulle lähtökohtaisesti hyvä asia; muistan kuinka paljon ankeampi paikka Suomi oli ennen EU:hun liittymistä, ja rauhanhankkeena unioni on ollut valtava menestys. On hienoa että voin matkustaa ympäri eurooppaa ilman rajatarkistuksia ja harjoittaa liiketoimintaa helposti unionin sisällä.

Toisaalta EU:n ongelmana on ollut Ranskasta peritty kankea byrokratia, yhteiskunnan tehokkuutta heikentävät tiukat säädökset ja kalliiksi tulevat turhat lait. Kun osallistuin Euroopan komission tarjouskilpailuun piti valtavat määrät liitteitä lähettää paperilla kolmena kappaleena, ja jäin miettimään kuinka valtavat byrokraattiarmeijat ja trukkiprikaatit pyörittävät täysin tarpeetonta ruljanssia paperivarastoissa. Vastaavia esimerkkejä löytyy runsaasti, ja on selvää että unionin ja komission hallinnossa voidaan tehokkaalla tietotekniikan käytöllä saavuttaa valtavia säästöjä samalla parantaen kansalaisten palveluja.

Suomessa EU-säädöksiä on usein tulkittu liian kirjaimellisesti. Järkipohjainen harkinta tulisi ottaa käyttöön kaikkien sääntöjen suhteen ja europarlamentin pitäisi keskittyä turhien lakien poistamiseen uusien keksimisen sijasta. Tarpeettoman kontrollin poistaminen tekee spontaanimman ja monipuolisemman kansalaistoiminnan mahdolliseksi. Kun ihmisillä on enemmän mahdollisuuksia rentoutua ja tutustua toisiinsa epäkaupallisissa tilanteissa paranee kaikkien elämänlaatu.

Euroopassa keskustellaan paljon eri uskontojen ja etnisten ryhmien koosta ja maahanmuutosta. Maailmalla ihmisiä tavatessani olen kuitenkin toistuvasti huomannut että kohtaamisesta jää hyvä mieli jos toinen on ystävällinen ja rehellinen riippumatta etnisestä taustasta tai uskonnosta jonka kannattajaksi on synnytty. Kaikista ryhmistä löytyy sekä mukavia että vähemmän mukavia ihmisiä, ja ystävälliset ovat onneksi enemmistössä. Siksi kannatan ihonvärin tai uskonnon sijaan keskittymistä ystävällisyyteen ja rehellisyyteen.