olli_kopakkala_300x300px

Olli Kopakkala

Kauppatieteiden kandidaatti,
toimitusjohtaja, yrittäjä

Uusimaa: Espoo

Olen koko elämäni ajan lähtenyt siitä, että Suomi on hieno maa, jossa jokainen voi tehdä elämästään sellaisen kuin haluaa. Kaikilla on yhtä hyvät lähtökohdat ja jos elämä kohtelee kaltoin, turvaverkko pelastaa ja ohjaa takaisin oikealle uralle.

En yleensä jaksa vinkua epäkohdista. Yrittäjänä verot ja muut maksut ovat aina olleet riesana. Se on kuitenkin tarkoittanut, että omaa toimintaa pitää parantaa ja kehittää. Valittamalla itsestä riippumattomista tekijöistä poistetaan yleensä vain oma vastuu.

Esimerkkinä tästä ajattelumallista on se, miten kyllästyimme muutaman yrittäjäystäväni kanssa siihen, että työn ostaminen yksityishenkilöltä on loputtoman byrokratian takana. Perustimme Kevytyrittäjyyspalvelun, jonka avulla työntekijä voi laskuttaa työsuoritteensa ilman byrokratiaa ja saada palkan suoraan tililleen. Toimintamme on kasvanut vauhdilla.

Asiakkaidemme kanssa keskusteleminen on avannut silmäni. Suomessa ei haluta tukea työelämään paluuta. Työtön joka itse etsii itselleen työtä tai alkaa kevytyrittäjäksi, joutuu byrokraattien Kafkamaiseen pyöritykseen. Selvitysten ajaksi kaikki tuet toki lopetetaan. Eli ihminen, joka Suomessa haluaa tehdä töitä saa osakseen rangaistuksen. Jopa 20 euron “palkan” vastaanottaminen voi johtaa siihen, että kaikki tuet otetaan pois.

Näiden kannustinloukkojen poistamiseen on helppo vastaus: Perustulo. Työura on jo nyt hyvin pirstaleinen kokonaisuus, jossa tuloa hankintaan useista eri lähteistä erilaisin tavoin. Perustulo tukee tällaista työllistymismallia. Lisäksi se vähentää hallinnollista byrokratiaa ja tuo näin säästöjä.

Suomessa ollaan liian pitkään keskitytty luomaan monimutkaisia himmeleitä, joiden ainoa hyötyjä on byrokraatti.

Nyt on aika ajatella taas meitä kansalaisia. Tuliko sinun äänesi kuulluksi, kun Suomessa päätettiin alkoholin mainontakiellosta? Tuntuiko vähän höpöltä kun Suomessa toisteltiin “Je Suis Charlie”, vaikka samaan aikaan kyseisen lehden julkaiseminen johtaisi syytteeseen jumalanpilkasta? Onko hiukan outoa, että poliisi voi tehdä kotiisi kotietsinnän milloin vain?

Äänestä minua, jos haluat edustajan joka tekee työn vastaanottamisesta kannattavaa, ajaa yksilönvapauksia ja sananvapautta.