esa-jussi_salminen_300x300px

Esa-Jussi SALMINEN

Filosofian maisteri, ulkomaanlehtori

Keski-Suomi: Multia

Hyvä keskisuomalainen! Katso nyt vähän, ketä äänestät:

Kuulun siihen 80-luvun Suomessa lapsuutensa eläneeseen ja 90-luvun lama-aikanakin riittävää opintotukea nauttineeseen pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan kasvattamaan sukupolveen, joka nyt herää suloisesta ruususen unestaan karmeaan todellisuuteen: hyvinvoinnista on enää rippeet jäljellä. Olen aikaisemmin ollut kahdesti kuntavaaliehdokkaana: nyt motiivini kansanedustajaksi on sisäinen pakko, en voi katsoa kehitystä sivusta.

Hyvinvointiyhteiskunta on palautettava. Sitä ei saa korvata hyväntekeväisyysyhteiskunnalla, jossa miljardöörit päättävät, kuka saa yksityistä avustusta syöpähoitoihin, kuten Venäjällä. Perustulokokeilu osoitti, että perustulo kannattaa ulottaa jokaiselle kansalaiselle. Eduskunnassa vauhditan tätä kehitystä. Aktiivimalli on osoittanut toimimattomuutensa: se ei synnytä työpaikkoja. Tällaista sanktioyhteiskuntaa vastustan jyrkästi.

Sydäntäni lähellä on yhteiskunnallinen luottamus ja myönteinen ihmiskuva. Yhteiskuntaamme nakertava huijaiskulttuuri on suitsittava kovalla kädellä: puhelinmyynti, pikavippifirmat ja koronkiskonta kiellettävä. Suosin vihreää elämäntapaa, harrastan keräilyä enkä omista ajokorttia. Moskovan ja Helsingin välillä toteutettu Allegro- ja Sapsan-junien kaltainen panostus raideliikenteeseen on toteutettava muuallakin.

Olen koulutukseltani FM suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen alalta ja nyt suomen kielen ulkomaanlehtorina Udmurtian valtionyliopistossa. Jatkan edelleen väitöstutkimusta jatko-opiskelijana Turun yliopistossa. Sydäntäni kaikkein lähinnä on tieteenalani popularisointi sekä sukukansojen pelastaminen.

Olen ollut Alkukoti-lehden päätoimittaja kahdessa numerossa vuonna 2003 ja kirjoittanut muun muassa kyseiseen lehteen paljon aiheesta. Käännän sukukansojen, erityisesti udmurttien kirjallisuutta suomeksi suoraan alkukielestä. Monipuolista blogia olen pitänyt Uudessa Suomessa keväästä 2014 alkaen.

Kun jokin kieli ja kansa häviää, sitä kohtaan viriää valtava mielenkiinto, kuten Kanarian saarten guancheja kohtaan. Mutta silloin on myöhäistä. Miten ihanaa olisi, jos olisi aitoja guanchikulttuurin edustajia, joilta voisimme guanchin kielellä saada arvokkaat tiedot ihmiskunnalle pelastetuiksi. Jäljellä olevat sukukansamme on pelastettava ajoissa. Tilanne on hyvin haasteellinen juuri nyt, kiitos vuonna 2017 Venäjällä alkaneen kielenopetuksen entisestään kurjistamisen.