Levy-yhtiöt haaskalla – Peter Sunde saamassa jättisakot

Lehdistötiedote
17.6.2016 klo 19.20
Vapaa julkaistavaksi heti

Levy-yhtiöt haaskalla – Peter Sunde saamassa jättisakot

Levy-yhtiöt EMI Finland, Sony Music Entertainment Finland, Universal  Music sekä Warner Music Finland haastoivat Peter Sunden oikeuteen artistiensa musiikin jakamisesta. Piraattipuolueen eurovaaliehdokkaana 2014 ollut Sunde  on yksi Pirate Bay -palvelun perustajista, ja hänellä on Suomen ja Norjan kansalaisuudet.

Käräjäoikeuden päätöksen mukaan Sunde ei vastannut kanteeseen eikä hakemukseen määräajassa. Lehtitietojen mukaan hän ei saanut tietoa kanteesta ja 350 000 euron sakkotuomio on annettu yksipuolisesti. Lisäksi mukana on miljoonan euron uhkasakko, mikäli tiedostojenjako jatkuu. Sunde ei ole ollut mukana Pirate Bayn toiminnassa kahdeksaan vuoteen.

”Pohjimmiltaan tässä on täydellinen esimerkki siitä, miksi tarvitaan tekijänoikeuksien kokonaisuudistusta. Oikeusjuttujen voimasuhteet ovat epäoikeudenmukaiset, epäreilut ja epädemokraattiset”, Sunde kommentoi Piraattipuolueelle.

Sunden mukaan on järjetöntä, että Pirate Bayn perustajia haastetaan oikeuteen useissa valtioissa. Hänen mielestään ihmiset eivät häviä oikeusjuttujaan lainsäädännön, vaan rahoituksen takia.

”Meillä ei ole lakiapua ja vastapuolena ovat maailman rikkaimmat yhtiöt. He voittavat rahan ja lobbauksen avulla, johon meillä ei myöskään ole varaa”, Sunde tarkentaa. ”He valehtelevat myös melko paljon. He toivoivat palveluja, joista he saavat käyttökorvaukset. He halusivat estää pääsyn The Pirate Bayhyn. Nyt kun estot ovat käytössä ja vaihtoehtoisia palveluja on syntynyt, he silti haastavat oikeuteen. Jos meillä olisi aitoa demokratiaa ja yksilönsuojaa, voittaisimme jokaisen lakijutun”.

Piraattipuolue katsoo puolueohjelmassaan, ettei palvelun tarjoajaa pidä asettaa vastuuseen palvelun käyttäjän tekemisistä. Internet-operaattoreita on jo pakotettu estämään Pirate Bay -palveluun pääsy. Edelleen ohjelmassa todetaan, ettei julkinen internet-yhteyttä tarjoava taho saa rajoittaa täysivaltaisen aikuisen verkkosisältöihin pääsyä, eikä yksityinen internet-yhteyttä tarjoava taho saa rajoittaa sitä kotirauhan piirissä.

Piraattipuolue seuraa tilanteen kehitystä.

Lisätietoja antavat

Jonna Purojärvi
Puheenjohtaja, Piraattipuolue
etunimi.sukunimi@piraattipuolue.fi
+358 45 310 2351

0 Comments

Leave your comment