Piraatit varoittavat Microsoftin tuotteiden käytöstä

Piraattipuolueen lehdistötiedote
1.9.2015 9:30
VAPAA JULKAISTAVAKSI HETI

Piraatit varoittavat Microsoftin tuotteiden käytöstä

Windows 10 -käyttöjärjestelmä antaa Microsoftille laajat oikeudet kerätä tietoja käyttäjän toimista laitteella, joihin on asennettu kyseinen käyttöjärjestelmä. Myös Windows 7- ja 8 -käyttöjärjestelmiin tulee päivityksien mukana ohjelmia, joiden arvellaan lähettävän Microsoftille käyttäjän yksityisyyttä loukkaavia tietoja Windows 10:n tapaan.

Julkisuudessa olleen raportin mukaan tällaisia Windows 10:n lähettämiä tietoja ovat esimerkiksi kaikki näppäimistöllä annettu syöte, webbikameran kuva ja tietokoneen mikrofonin kautta nauhoitettu ääni. Käyttöjärjestelmän mukana tuleva Cortana-avustaja kerää tietoja käyttäjän sähköpostista, tiedostoista ja äänittää käyttäjän puhetta. Windows 10 lähettää tietoja Microsoftin palvelimille yksityisyysasetuksien muuttamisesta huolimatta.

Snowdenin paljastuksia käsitelleessä The Guardianin artikkelissa kerrottiin Microsoftin luovuttaneen tietoja NSA:lle. Microsoft perusteli tätä siten, että sen oli suunniteltava tuotteensa noudattamaan olemassaolevia ja tulevia lain vaatimuksia.

Piraattipuolue muistuttaa, että julkishallinnon käyttämien ohjelmistojen tulee myös noudattaa Suomen lakeja, esimerkiksi Suomen sähköisen viestinnän tietosuojalakia, henkilötietolakia ja lakia sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä.

“Voidaan sanoa, ettei lääkärikäyntien yksityisyys, eikä valtion- tai yrityssalaisuuksien  säilyminen ole taattua, jos tilassa on käynnissä oleva Windows 10 -kone. Ajan myötä tuki vanhoilta käyttöjärjestelmäversiolta loppuu, jolloin viimeistään on pakko löytää turvallisempi vaihtoehto”, varoittaa Piraattipuolueen puheenjohtaja Tapani Karvinen.

Piraattipuolue ja nuorisojärjestö Piraattinuoret suosittelevat julkisen sektorin siirtyvän avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmiin ja ohjelmistoihin. Jo säästöt lisenssimaksuissa ovat kiristyneessä taloustilanteessa varsin tervetulleita.

“Poliittiset päättäjät ovat peräänkuuluttaneet uuden Nokian löytämistä. Tässähän se on meillä ollut silmien edessä koko ajan: Avoimen lähdekoodin ohjelmistot ja järjestelmät eivät noudata vanhakantaisia ansaintamalleja ja tarjoavat samalla edullisesti jatkokehitettäviä tietoteknisiä välineitä nykyistä laajempaan käyttöön. Tässä talouskuripolitiikassa näiden vaihtoehtojen käyttöönotto tulisi olla ensimmäisenä listalla ennen yhtäkään leikkausta”, toteaa Piraattinuorten puheenjohtaja Jonna Purojärvi.

Lisätiedot:

Tapani Karvinen, Piraattipuolue ry:n puheenjohtaja
etunimi.sukunimi@piraattipuolue.fi
+358 45 310 2344

Jonna Purojärvi, Piraattinuoret ry:n puheenjohtaja
etunimi.sukunimi@piraattipuolue.fi
+358 45 310 2351

 

Lähteitä
https://www.microsoft.com/en-us/Useterms/Retail/Windows/10/UseTerms_Retail_Windows_10_Finnish.htm
https://www.microsoft.com/fi-fi/privacystatement/default.aspx
http://localghost.org/posts/a-traffic-analysis-of-windows-10
http://www.hakspek.com/security/updates-make-windows-7-and-8-spy-on-you-like-windows-10/
http://www.theguardian.com/technology/2015/aug/13/windows-10-sends-identifiable-data-microsoft-despite-privacy-settings
http://www.theguardian.com/world/2013/jul/11/microsoft-nsa-collaboration-user-data
http://www.mbnet.fi/artikkeli/tietokoneet/windows_10_lle_puuhataan_kieltoa_venajalla_vakoilee_kayttajia
http://www.zdnet.fr/actualites/windows-10-marine-le-pen-denonce-un-espionnage-generalise-39823090.htm
http://www.digitoday.fi/tietoturva/2014/01/27/snowden-nsa-myos-yrityssalaisuuksien-perassa/20141283/66
http://www.tivi.fi/Arkisto/2013-09-06/NSA-urkkii-yrityssalaisuudet-ja-potilastiedot-salauksista-huolimatta-3203737.html

6 Comments

  1. Reply

    Tottumuksien muuttamiseen menee aina vähän aikaa. Eiköhän tämä tästä vielä, yhä enemmän ihmisiä kuitenkin tuntuu nämä asiat kiinnostavan. Hyvä pitää asioita tarpeeksi esillä, ja hienoa, että sinäkin oman osasi teet kirjoitteluillasi – Juuri sitä tarvitaan!

  2. Reply

    Juuri näin. Ei vaan nappaa suurta joukkoa ja vielä jutun keskiössä on Windows 10. Järjestelmä, jota valitettavasti suuret joukot vielä käyttävät.

    Aihe on piracorea, Piraattipuolueen syvintä itseä. Piraattipuolue tuo esiin meille kaikille tärkeitä ja koskettavia asioita joihin populismia syleilevä main stream media uhraa tilaa vain sivulauseen varjon verran. On hyvä, että Suomessa on teknologiapuolue.

Leave your comment