Piraattipuolue on antanut lausunnon translaista

Lehdistötiedote
17.9.2014 klo 19:48
Vapaa julkaistavaksi heti

Piraattipuolue on antanut lausunnon translaista

Ministeriön valmistelema translakiluonnos transsukupuolisten virallisen sukupuolen vahvistamiseen on Piraattipuolueen mielestä riittämätön.

Piraattipuolue katsoo, ettei transsukupuolisten ennen sukupuolen vahvistamista olevan parisuhteen virallista statusta pitäisi olla tarpeen muuttaa. Pareilla tulisi itsellään olla mahdollisuus ilmoitusluontoisesti kertoa maistraatille, mikäli he haluavat avioliitostaan rekisteröidyn parisuhteen tai toisinpäin. Tällä tavoin toimiessa ei myöskään olisi tarvetta puolison suostumukselle sukupuolta vahvistaessa, sillä toimenpiteessä ei tällöin olisi suoria virallisluonteisia vaikutuksia toiseen osapuoleen.

Transsukupuolisten tarvitsemien lausuntojen saamista helpottamaan Piraattipuolue katsoo, että valtioneuvoston asetus erityistason sairaanhoidon järjestämisestä transsukupuolisten tutkimisessa tulee laajentaa jokaiseen sairaanhoitopiiriin. Sukupuolen vahvistamiseen tarvituista terveydenhuollon lausunnoista on toisen voitava tulla myös muualta, kun nykyisillään lausunnot vaaditaan HUSilta ja TAYSilta. Piraattipuolue painottaa psykiatrisen transsukupuolisuuden todentamisen tarpeen pohjautuvan sukupuoli-identiteettiin vaikuttavien mielenterveydellisten sairauksien poissulkemiseen ja peräänkuuluttaa varhaisempia tunnistusmekanismeja niin transsukupuolisuuteen kuin niihin sairauksiin, jotka sukupuoli-identiteettiin vaikuttavat.

Piraattipuolue on lausunnossaan myös esittänyt sukupuolen vahvistuksesta ikärajan poistoa sekä tuomitsee nykyisen Käypä hoito -suosituksen sen painostaessa stereotypioihin perustuvaan ulkomuotoon ja käytökseen sukupuolen osalta. Piraattipuolue suosittelee nykyisen transsukupuolisten Käypä hoito -suosituksen poistamista julkisen terveydenhuollon käytöstä toistaiseksi ja vaatii sitä päivitettävän vastaamaan paremmin nykyisiä käsityksiä sukupuolesta.

Lisäksi Piraattipuolue muistuttaa, kuinka laista tulisi kaikkialta muuttaa sana transseksuaali muotoon transsukupuolinen, kun jälkimmäistä tarkoitetaan.

Lausuntopyyntöön on vastaamassa myös Piraattinuoret, josta tiedotetaan myöhemmin.

Lisätiedot:

Jonna Purojärvi, tiedottaja
etunimi.sukunimi@piraattipuolue.fi
+358 45 310 2351

4 Comments

 1. Mikko Nummelin 19.9.2014
  Reply

  Mielestäni tämä lausunto menee monissa asioissa liian pitkälle. Katson ensinnäkin, ettei ole yhdentekevää, jos olemassaolevan avioliiton toinen osapuoli päättää ryhtyä sukupuolenkorjausprosessiin tai muuttaa väestörekisterimerkinnöistä sukupuoltaan, vaan tässä tapauksessa puolison yksityisyydensuojan ja yksilönvapauksien kunnioittaminen edellyttää sitä, että heidän on mahdollisuus saada tieto asiasta ja tarvittaessa erota ennen kuin he joutuvat tilanteeseen, jossa heistä on väestörekisterissä vastentahtoinen merkintä liitosta samaan sukupuoleen kirjatun henkilön kanssa. Toiseksi katson, että sukupuolenkorjausprosessit vaikuttavat niin paljon henkilöiden lisääntymiskykyyn ja muuhun terveyteen, ettei niitä tule tehdä alaikäisille pelkän sukupuoli-identiteettiin liittyvän ristiriidan takia.

 2. Satu Immonen 29.9.2014
  Reply

  Mikko Nummelin, kirjoitit: “Katson ensinnäkin, ettei ole yhdentekevää, jos olemassaolevan avioliiton toinen osapuoli päättää ryhtyä sukupuolenkorjausprosessiin tai muuttaa väestörekisterimerkinnöistä sukupuoltaan, vaan tässä tapauksessa puolison yksityisyydensuojan ja yksilönvapauksien kunnioittaminen edellyttää sitä, että heidän on mahdollisuus saada tieto asiasta ja tarvittaessa erota ennen kuin he joutuvat tilanteeseen, jossa heistä on väestörekisterissä vastentahtoinen merkintä liitosta samaan sukupuoleen kirjatun henkilön kanssa.” Mehän emme voi sille oikeastaan mitään, jos joissain tapauksissa kävisi niin, että puolisot ovat täysin tietämättömiä siitä, mitä toisen osapuolen elämässä tapahtuu. Toivoisin kuitenkin – ja näin varmaan onkin – että sukupuoltaan korjaava kertoisi asiasta puolisolleen, ja tämä voisi sitten halutessaan hakea eroa. Odotan, että (kuten ohjelmassammekin on jo kirjattuna) jonain päivänä rekisteriin ei ole millään tavalla merkitty henkilön sukupuolta, sitä ei siis tarvitsisi muuttaa sukupuolenkorjauksen yhteydessä. On kuitenkin ihan älytöntä, että käytät noita perusteluja nykyisen lainsäädännön pitämiseen voimassa. Siis koska voi olla joku, joka ei osaa puhua puolisonsa kanssa, pitäisi pitää voimassa laki, joka tallaa muiden ihmisten oikeuksia? Ei hyvä.

 3. Stas 20.2.2015
  Reply

  Tämä on tietysti kannanotto koskien lakiehdotusta, mutta sen ulkopuolelta minusta olisi tosi “piraattia”, että transsukupuolisen oikeus yksityisyyteen toteutuisi niin, ettei tieto sukupuolen muutoksesta näkyisi missään rekisterissä. Tätä nykyä maistraatin tiedoissa on ihan oma täppänsä sille, että henkilön sukupuoli on muuttunut. Ei näin!
  En ymmärrä, mitä vanhalla sukupuolella tehdään. Rikollisetkin jättävät rikospaikalle sormenjälkiä ja karvoja, ei hetun loppuosia.

 4. ¨e{¤kh//???** 20.2.2015
  Reply

  En usko että transsukupuolisuuden diagnosointi kannattaisi ulottaa kaikkiin sairaanhoitopiireihin. Kyseessä on kuitenkin aika harvinainen tila. Resurssien ja osaamisen puutteessa hoidon laatu voisi kärsiä. Itseäni olisi ainakin arveluttanut mennä asian kanssa johonkin perähikiän terveyskeskukseen TAYS:in sijaan.

  Ehkä tutkimusyksiköitä voisi kuitenkin olla useampi nykyisen kahden lisäksi (Helsinki & Tampere), esimerkiksi Oulun ja Kuopion yliopistollisissa sairaaloissa.

Leave your comment