Keski-Suomen sairaanhoitopiiri tutkii Bemer-hoitolaitteen tehoa

Piraattipuolueen lehdistötiedote
3.9.2014 klo 22:10
Vapaa julkaistavaksi heti

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on lähettänyt kipupotilaille kutsun Bemer-merkkisestä laitteesta fibromyalgiapotilaille saatavaa apua kartoittavaan tutkimukseen. Bemer-laite on saanut aiemmin julkisuutta Suomen Olympiakomitean haksahdettua tukemaan sitä. Tapahtuma aiheutti laajasti ansaittua kritiikkiä.

Sanoista Bio-Electro-Magnetic-Energy-Regulation nimensä saavan laitteen jälleenmyyjän mukaan sen teho perustuu “laajaspektrisiin, heikosti sykkiviin magneettikenttiin”. Reumaliiton hoitosuosituksissa ei tämänkaltaisia hoitolaitteita mainita, Suomen Fibromyalgiayhdistyksen sivuilta ei löydy halaistua sanaa magneettihoidoista, eikä ihmiskehon ylipäätään tunneta reagoivan edes hyvin voimakkaisiin magneettikenttiin. Uskomushoidoissa sen sijaan magneetit kuuluvat vakiorepertuaariin, vaikka kliiniset kokeet ovat kerta toisensa jälkeen osoittaneet ne tehottomiksi.

Tunnetun ja luotetun auktoriteetin antaessa nimensä tutkimuksen tueksi on suuri riski päätyä tukemaan huuhaafirman markkinointia, jossa myös negatiivinen tulos kääntyy osoitukseksi laitteen tehosta. Muiden muassa Oulun yliopistoa hyväksikäyttänyt ja sittemmin Huuhaa-palkinnon korvavaloistaan saanut Valkee Oy on monilla edelleen tuoreessa muistissa.

Piraattipuolue kannattaa vahvasti tieteen edistystä, johon olennaisena osana kuuluu myös tuntemattomien ilmiöiden tutkiminen. Raja uskomushoitojen ja lääketieteen välillä on kuitenkin selvä. Uskomushoitojen minkäänlainen tukeminen veronmaksajien rahoittaman laitoksen puolesta on yksiselitteisen tuomittavaa, eikä kansallisen terveydenhuollon taho saa olla edistämässä tieteeseen perustumattomien uskomushoitojen yleistymistä.

Uskomushoitokokeilut ovat ensiluokkaista mainosta uskomushoidoilla rikastuville vedättäjille ja samalla ne haittaavat oikeaa hoitoa tarvitsevien potilaiden hoidon toteutumista.

 

Juttua muokattu 9.9.2014 Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ottaessa yhteyttä puoleeseen.

Lisätiedot:

Jonna Purojärvi
Piraattipuolueen tiedottaja
etunimi.sukunimi@piraattipuolue.fi
+358 40 1422 090

Lasse Kärkkäinen
Piraattipuolueen hallituksen jäsen
etunimi.sukunimi@piraattipuolue.fi

Seuraavassa huolestuneen kansalaisen Piraattipuolueelle toimittama kirje, jolla Keski-Suomen sairaanhoitopiiri hakee potilaita Bemer-uskomushoitoihin: http://arkisto.piraattipuolue.fi/muut/ksshp-bemer/bemer-fibromyalgia-kirje_2014_redacted.jpg

18 Comments

 1. Reply

  Toisaalta myöskään uskomuksiin vaikuttamista ei pitäisi aliarvioida hoitokeinona. Placebo-ilmiö on mielestäni aliarvostettu ja on harmillista, että sen käyttö on käsittääkseni kategorisesti kiellettyä, vaikka joissain (lääkärin arvioimissa) tapauksissa se voisikin olla käyttökelpoista. Mutta huuhaata pitää tietysti varoa. Kinkkinen homma.

  Tekninen tarkennus: Transkraniaalisella magneettistimulaation (TMS) voimakkaalla magneettiikentällä voidaan vaikuttaa aivojen toimintaan tilapäisesti. TMS:ää käytetään tutkittaessa tieteellisesti aivojen eri osien vaikutuksia. Magneettikenttä tosin on moninkertainen huuhaa-hoitojen magneettimielikuviin verrattuna.

 2. Reply

  Tästä jutusta en tiedä mitään, mutta ns vaihtoehtoisten hoitojen tehon, varsinkin ruokavalio ja ravintolisät, olen nähnyt ja kokenut moneen otteeseen. Yhden exän “parantumaton” endometriosikin hävisi parissa vuodessa kun muuti elämäntapojaan. Täytyy ottaa huomioon että sairaudessa pyörii suuret rahat, ns tiede on ostettavissa, virallinen ja tuettu lääketiede on lääkeyhtiöiden hanskassa jne.

 3. Mikko 4.9.2014
  Reply

  Jani Toivaselle: Ruokavaliolla on aivan ilmiselvästi ratkaiseva vaikutus terveyteen ja moniin sairauksiin. Tämän on tunnetusti todennut jo Hippokrates. En luokittelisi ruokavalion muuttamista samaan nippuun uskomushoitojen kanssa, vaikka terveellisesta ruuasta tietysti liikkuu paljon huuhaa-väittämiä ja markkinointihypeä.

  On totta, että nykyiseen lääkäreiden koulutukseen ei kuulu juurikaan tietoa ravitsemuksesta, ja että keskivertolääkäri ei esimerkiksi kerro sepelvaltimotautipotilaalle, että tauti on todennäköisesti hoidettavissa ruokavalion avulla. Asiasta on kyllä pätevää tutkimustietoa ja osa lääkäreistä on jopa tietoisia asiasta, mutta olettamus on, että kun potilas ei kuitenkaan pysty muuttamaan ruokavaliotaan perusteellisesti ja pysyvästi, niin parasta on määrätä pillereitä. Lääkefirmat tietysti osaltaan tukevat tämmöistä menoa.

 4. Henkka 5.9.2014
  Reply

  Tutkittu on ainakin jonkin verran.

  Effect of BEMER magnetic field therapy on the level of fatigue in patients with multiple sclerosis: a randomized, double-blind controlled trial.
  Piatkowski J, Kern S, Ziemssen T.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19422286

  Laitteen valmistajan omilla sivuilla on lisää viitteitä:
  http://www.bemer.fi/bemerGroup/fe/why-bemer/scientifically-proven/

  Olisiko tässä asiaa tarkemmin tutkimatta luokiteltu laite uskomushoidoksi, vain siksi että se “kuulosti siltä”?

 5. tyy 6.9.2014
  Reply

  Tämä bemeröintivälppä on minusta ihmeellinen. Sellainen parantava laita, josta kukaan ei osaa oikein sanoa miten sen pitäisi edes teoriassa toimia ja silti joku on onnistunut sellaisen rakentamaan.
  Insinöörityön ihme.

 6. Orja 9.9.2014
  Reply

  Piraattipuollueen teesi valitse vapaus joutuu tässä ristiriitaiseen valoon. Olisiko teesi syytä muuttaa valitse ahdasmielisyys ja ennakkoluuloisuus – älä kannata asioiden tutkimista.

 7. Reply

  Orjalle ja Henkalle

  Näitä on todellisuudessa tutkittu hyvinkin paljon ja huomattu näiden täysi mahdottomuus hoidon todellisuudelle. Tässä esimerkiksi tutkimusmateriaaleihin tutustuneen Tapio Ala-Nissilän huomioita (fysiikan professori, joka olympiakomiteakohun aikaan kävi kaiken Bemer-aiheisen tutkimusmateriaalin läpi ja todisti sen huuhaaksi).

  Bemer-laitteiston tuottaman pulssitetun signaalin magneettikentän voimakkuus on niin heikko ja sen taajuus niin alhainen, että se ei käytännössä vaikuta elävään aineeseen. Kentän voimakkuus on sama kuin maan luonnollisen magneettikentän tai vaikkapa normaalin sähköjohdon, joka on ihossa kiinni ja jossa kulkee 1–5 ampeerin virta. Sähkölaitteeseen kytketyn, 220-volttista virtaa johtavan, eristetyn johdon kääriminen vartalon ympärille tuottaa samankaltaisen vaikutuksen kuin Bemer-laitteen käyttö. Tällaisen käytön tai muunkaan sähköjohtojen lähellä oleskelun ei voi kuvitella aiheuttavan myönteisiä terveysvaikutuksia.

  Bemer-laitteiston NIEMR-säteilyn aiheuttama sähkökenttä solukalvolla on suurimmillaan suuruusluokkaa alle 1 voltti metriä kohden (V/m). Solukalvojen alueella oleva luonnollinen sähkökenttä on puolestaan suuruusluokkaa 10^7 V/m eli kymmenen miljoonaa kertaa suurempi. Bemerin indusoimalla sähkökentällä ei voi olla vaikutusta verenkiertoon.

  Bemer-laitteiston tuottama signaali on vahvuudeltaan useita kertaluokkia pienempi kuin nykyaikaisen kodin ja kaupunkiympäristön sähkölaitteiden tuottama NIEMR-hajasäteily, ns. NIEMR-saaste.

  Biologiset järjestelmät, kuten ihminen, toimivat kapealla lämpötila-alueella lähellä huoneenlämpötilaa eli 25 oC. Bemer-laitteiston tuottaman NIEMR-kentän fotonit ovat energialtaan 1011 kertaa pienempiä kuin ne termiset fotonit, joita biologisissa systeemeissä on luonnostaan lämpötilan vaikutuksen takia. Siksi Bemerin tuottaman säteilyn fotonien vaikutus on merkityksettömän pieni verrattuna termiseen taustasäteilyyn soluissa.

  Huuhaa on huuhaata.

 8. Reply

  Placebo on sitten asia erikseen ja sitä olisi erittäin hyvä saada tutkittua siten, kuinka se saataisiin tehokkaaseen käyttöön ilman tuhansia euroja maksavia laitteita.

  Koska placebo toimii jo sillä, että näkee valkotakkisen lääkärin, on tällainen luotetun tahon alaisena tutkimuksen tekeminen varmistamassa placebo-efektin toimintaa. Siksikin tätä tapausta tulee huomioida, sillä tarpeeksi kun teettää tutkimuksia, jossain vaiheessa saa muutaman sellaisen tutkimuksen, joissa placebo on toiminut verrokkia enemmän, ja siten saadaan “tutkittua tietoa”, välittämättä tuhansista tutkimuksista, joissa toivottua tulosta ei saatu.

  Samalla tavoinhan monia lääkkeitäkin lääkefirmat testaavat, joka sekin on äärimmäisen eettisesti epäillyttävää. Miksi Bemer-laite saisi tällaisesta vapautuksen, kun lääkefirmoja oikeutetusti tästä soimataan?

 9. Hannu 11.9.2014
  Reply

  “Suurin tietämättömyyden muoto on se, että torjutaan jokin asia tutkimtta asiaa yhtään” Tapahtuu valitettavan usein!
  On aika ihmeellistä kuinka vähän mikroverisuonten toimintamekanismia tunnetaan. 74% verisuonistamme on mikroverisuonia ja siellä tapahtuu aineenvaihdunta. Pienimmässä niistä, eli kapilaarissa punasolu luovuttaa happimolekyylin solun käyttöön ja noin. sekunnin kuluttua kuljettaa aineenvaihduntajätteen eli hiilidioksidin pois. Ilman happea solu ei pysty tuottamaan ATP:tä, JOs on pitkäaikainen energiavaje niin ennenmmin tai myöhemmin solu vaurioituu. Ihmiset muodostuvat soluista!
  Mikroverisuonilla on oma säätelyjärjestelmä, joka ei ole riippuvainen sydämen säätelyjärjestelmästä. Mikroverisuonet laajenevat ja supistuvat tietyssä rytmissä3-5 kertaa minuutissa, joka työntää punasoluja eteenpän verisuonissa. Bemer-signaali yksinkertaisesti antaa signaalin, joka tukee tätä laajenemis-supistumisliikettä(vasodilataatio). Magneettikenttä ei ole vaikuttava vaan sillä siirretään sinimuotoinen Bemer-signaali kehoon. Bemer-signaali lisää noin. 30 prosenttia verenkiertoa ja läpivirtausta. Keho sitten pyrkii pitämään tätä rytmiä yllä. Yhden hoitokerran vaikutus mikroverisuonissa on 12-15 tuntia. Vanhoilla ja sairailla kyky on heikentynyt. Maailmanlaajuisesti Bemereitä on käytössä yli miljoona ja Suomessa reilu 10000. Bemer on eniten tutkittu fysikaalinen hoitolaite. Pubmedin tietokannassa on 12 ja yhteensä 55 julkaistua tutkimusta. Toivomme, että Suomessa alkanut ensimmäinen tutkimus saa ansaitsemansa arvostuksen.

 10. Hannu 11.9.2014
  Reply

  Korjaus äskeiseen käyttäjiä on miljoona maailmanlaajuisesti ja Suomessa 10000.

 11. Päivi 11.9.2014
  Reply

  Ne jotka puhuvat Bemer-terapiaa vastaan eivät ole itse käyneet maahantuojan, eivätkä asiantuntijoiden luennoilla. Jos nämä skeptikot tietäisivät faktat he eivät pystyisi tuollaisia perättömyyksiä puhumaan. Eli eivät todellakaan tiedä mistä puhuvat 🙂 Placebovaikutuksella ei korjata sellaisia vaivoja, jota esimerkiksi omassa perheessäni esiintyy. Äitini paremmassa kunnossa kuin vuosiin ja pärjää lähes ilman lääkkeitä, jotka aiemmin aiheuttivat vaan lisää ongelmia! Mahtavaa, sanon minä. Jokainen asiakkaani on lisäksi saanut apua esim. fibromyalgia kipuihin, johon ei mukamas ole mitään hoitokeinoa… Esimerkkitapauksia voi tulla haastattelemaan jos ei muuten usko 😉

 12. Ikke 11.9.2014
  Reply

  Miksei laitteen ostaneet ole nostanut isoa haloota huijauksesta jos ei sillä mukamas saa apua.
  Laitteen saa jopa vuokrata ennen ostamista, joten kyseessä ei voi silloin olla huijaus….
  Miettikääpäs niitä jotka ovat saaneet apua ja on niitäkin jotka ovat keskeytäneet hoidot ja uudelleen käytön aloitettua oireet ovat taas helpottuneet.
  Jos googlaatte huonoja asioita, löydätte niitä ennen 2012 ajalta, sen jälkeen on ainoastaan tämän kirjoituksen aloittaja negaatiossa aiheeseen.

 13. Hannu 11.9.2014
  Reply

  Tuo Keski-Suomessa tehtävä fibromyalgiatutkimus on nimenomaan kaksoissokkotutkimus Plasebo-vaikutuksen minimoimiseksi.

 14. Reply

  Jos Nasa on ostanut Bemer-signaalin omaan käytöönsä, voin kyllä väittää että sen tehoa on varmasti tutkittu todella tarkasti! Ensimmäinen avaruuspuku on valmistunut ja hintaakin sillä on ollut 12 miljoonaa (USD) . Joten en usko että ihan mitä vaan signaalia ei sinne oteta “leikillään” käyttöön. Voihan se olla että Nasan insinöörit ovat nyt täysin seonneet ja ottaneet huuhaan käyttöön?

 15. Reply

  Ihmettelen suuresti, mistä kansalainen on ollut huolissaan kun on lähettänyt puolueelle ks. kirjeen? Siitäkö että joku voi saada kipuihin lääkkeetöntä apua?
  Siitäkö että potilaat ovat saaneet ilmaiset laitteet käyttöön puoleksi vuodeksi?

 16. Satu Immonen 29.9.2014
  Reply

  Arveluissa, joissa esitetään, että piraatit olisivat nyt jotenkin kaventamassa vapauksia tämän suhteen, ei ole mitään perää. Kiinnostuimme tästä asiasta siksi, että veronmaksajien rahoja näytti menevän uskomushoidon tukemiseen ja julkinnen terveydenhuolto näytti sotkeutuvan tähän. Minulle itselleni on aivan sama haluavatko tämän kommenttiosion ihmiset käyttää mm. Bemeriä tai eivät, ja mitä tekevät asian suhteen. En ainakaan itse ole puolustamassa teitä väkisin ja tahtomattanne Bemeriä vastaan. Saatte edelleen vapaasti valita sotkeudutteko siihen vai ette.

 17. Reply

  Saanen kysyä miksi luulet että veronmaksajien rahoja hankkeessa käytetään? Yleensä tälläiset tutkimukset rahoittaa ks. yritykset. Sama pätee ihan lääkefirmoja jotka hakevat testiryhmiä lääkekokeiluun. Sehän olisi loistaa jos sairastuneet saisivat kivunlievitystä oireisiin ja se jos mitä on yhteiskunnalle säästöä.

 18. Reply

  Bemerin vertaaminen sähköjohtoon kertoo lähinnä siitä, ettei kirjoittaja ole koskaan ilmeisesti edes nähnyt laitetta puhumattakaan käyttämisestä. Käyttäjän tunnen laitteen toiminnan – kuten muutkin käyttäjät – mutta sähköjohtoja en aisti. Aika suuri ero.

  Placeboa tai ei, itselläni laite on tuonut ratkaisun pitkäaikaiseen parantumattoman sairauden hoitoon – vaihtoehtona huonosti tehoavalle, kalliille ja sivuvaikutuksia aiheuttavalle lääketieteelliselle hoidolle. Olen siis hyvin tyytyväinen – ja se riittää minulle.

Leave your comment