Tunnistetietodirektiivi laiton – Piraattipuolue vaatii jatkotoimia

Lehdistötiedote
8.4.2014 klo 14.10
VAPAA JULKAISTAVAKSI HETI

Euroopan Unionin tuomioistuin on tämänpäiväisessä päätöksessään todennut yksiselitteisesti, että vuonna 2006 annettu direktiivi sähköisen viestinnän tunnistetietojen säilyttämisestä (2006/24/EY) on kohtuuttomalla tavalla perusoikeuksia loukkaava.

Direktiivin on määrännyt jäsenvaltioissa tallennettavaksi esimerkiksi sähköpostin, puhelujen ja tekstiviestien metatiedot kuten lähde, kohde, sijainti, aika, kesto, IP-osoite ja puhelimen laitekohtainen koodi.

Tuomioistuin toteaa direktiivin loukkaavan erityisesti yksityiselämän ja henkilötietojen suojaa ja voivan ”aiheuttaa kyseessä oleville henkilöille tunteen siitä, että heidän yksityiselämäänsä valvotaan jatkuvasti.”

Tuomioistuin toteaa direktiivin pätemättömäksi takautuvasti sen voimaantulosta lähtien.

– Tuomioistuimen päätökseen nojaten vaadimme nykymuotoisen teletunnistetietojen tallentamisen välitöntä lopettamista Suomessa, toteaa Piraattipuolueen puheenjohtaja Harri Kivistö.

– Sivistysvaltiossa ainoastaan vakavista rikoksista epäiltyjen tietoliikennettä ja puheluita on hyväksyttävää tallettaa ja seurata. Tätäkään ei tule koskaan tehdä ilman tuomioistuimen päätöstä, jatkaa Piraattipuolueen tiedottaja Janne Paalijärvi.

Piraattipuolue haluaa tiedustella eduskunnan lakivaliokunnalta sekä tietosuojavaltuutetulta, mihin toimenpiteisiin Suomi aikoo ryhtyä aiheettomien, kansalaisten perusoikeuksia loukkaavien rekisterien purkamiseksi ja tietojen tallentamisen kieltämiseksi.

Lisätiedot:

Harri Kivistö
Puheenjohtaja, Piraattipuolue
Puh. 045 310 2344
etunimi.sukunimi@piraattipuolue.fi

Janne Paalijärvi
Tiedottaja, Piraattipuolue
Puh. 040 527 5470
etunimi.sukunimi@piraattipuolue.fi


Lähteet:
Euroopan Unionin tuomioistuimen tiedote nro 54/14:
http://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2014-04/cp140054fi.pdf

1 Comment

Leave your comment