Piraattipuolue: Poliisiylijohtaja Paateron erottava

Piraattipuolue pitää poliisiylijohtaja Mikko Paateron ehdotusta yksityisen viestinnän vakoilusta käsittämättömänä ja ihmisoikeuksia loukkaavana. Paatero esitti, että poliisille tulisi antaa oikeus vakoilla laajamittaisesti sekä ulkomaalaisten että Suomen kansalaisten yksityistä viestintää.

– Tällaista oman maan kansalaisten valvontaa on toistaiseksi totuttu pitämään vain totalitarististen valtioiden käyttämänä keinona, toteaa Piraattipuolueen varapuheenjohtaja Ahto Apajalahti.

Tuskin missään länsimaassa poliisi- tai muilla turvallisuusviranomaisilla on sellaisia oikeuksia oman maan kansalaisten valvomiseksi, joita Paatero ehdottaa. Edes Yhdysvaltojen NSA:lla ei ole sellaisia oikeuksia, joskin virasto on ilmeisesti harjoittanut laitonta vakoilua kotimaassaan. Monien muidenkin valtioiden turvallisuuspalvelut, kuten Ruotsin FRA, ovat vuosia harjoittaneet erityisesti ulkomaiden kansalaisten laajamittaista yksityisen viestinnän vakoilua.

– Muiden valtioiden ihmisoikeusrikokset eivät oikeuta samanlaisia toimia Suomessa, huomauttaa Piraattipuolueen puheenjohtaja Harri Kivistö.

NSA-paljastusten myötä kansainvälinen paine on siirtymässä siihen suuntaan, että valtioiden odotetaan kunnioittavan myös toisten valtioiden kansalaisten ihmisoikeuksia, yksityisyyden suoja mukaanlukien. Paateron ehdotus on tähän nähden poikkeuksellisen taantumuksellinen.

Ulkoasiainministeriön ja siten myös koko valtionhallinnon leväperäisyys tietoturvassa ja verkkovakoilun torjunnassa on toki todellinen ongelma. Tällaista torjutaan valvomalla tietoliikennepoikkeamia organisaatiokohtaisesti, ei lisäämällä kaikkiin kansalaisiin kohdistuvaa valvontaa.

– Paatero on näkemyksillään osoittanut, ettei hän välitä ihmisoikeussäädöksistä, eikä ymmärrä teknologiaa tai erilaisten uhkakuvien torjuntaa. Paatero ei ole enää uskottava henkilö toimimaan virassaan, vaan hänen on erottava, vaatii Apajalahti.

Piraattipuolue vaatii myös, että oikeusministeri ja sisäasiainministeri sanoutuvat irti Paateron ihmisoikeuksia vähättelevistä kommenteista.

Ylen uutinen: “Poliisi haluaa valtuudet seuloa tietoliikennettä – sekä Suomen sisäistä että Suomen kautta kulkevaa”

Lisätietoja:

Harri Kivistö
Puheenjohtaja, Piraattipuolue
045 310 2344
etunimi.sukunimi@piraattipuolue.fi

Ahto Apajalahti
Varapuheenjohtaja, Piraattipuolue
045 310 2342
etunimi.sukunimi@piraattipuolue.fi