Piraattipuolue: Autojen satelliittiseurantaprojektissa merkittäviä sidonnaisuuksia

Piraattipuolue on huolissaan Suomeen kaavaillusta autoilijoiden tienkäyttömaksusta, joka toteutettaisiin satelliittipaikannusjärjestelmää käyttäen. Sen lisäksi, että järjestelmä loukkaisi häikäilemättömästi autoilijoiden yksityisyyttä, sen taustalla on merkittäviä sidonnaisuuksia, joita on syytä käsitellä julkisesti, ennen kuin asiassa tehdään minkäänlaisia päätöksiä.

Satelliittipaikannushankkeen taustalla on entinen Nokia-johtaja Jorma Ollila, jolla on asiassa todennäköisesti eturistiriita ainakin kahteen suuntaan. Ensinnäkin Ollilan junailema järjestelmä luottaa hyvin suurelta osin matkapuhelinteknologioihin, joiden valmistajiin hänellä on valmiit kontaktit. Järjestelmän rahoitus toteutettaisiin käytännössä suorana tulonsiirtona veronmaksajilta suurille teknologiayhtiöille.

Toinen eturistiriita liittyy Ollilan toimintaan Shell-konsernin hallituksen puheenjohtajana. Mikäli kaavailtu tienkäyttömaksu toteutettaisiin suunnitellusti kiinteänä kilometripohjaisena maksuna, tämä johtaisi polttoaineen kulutuksen kasvuun. Jos ajettuja kilometrejä verotetaan tasasummalla, autoilijalla ei ole tarvetta enää kiinnittää yhtä paljon huomiota ajoneuvon kulutukseen. Tällainen veromalli sopii erinomaisesti polttoainetta myyvälle Shell-konsernille, jonka hallituksen puheenjohtajana Ollila istuu.

– Ottaen huomioon sidonnaisuudet, ei ole suurikaan ihme, että järjestelmää ajetaan kuin käärmettä pyssyyn, huomauttaa puolueen tiedottaja Janne Paalijärvi.

– Piraattipuolueen kanta asiassa on yksiselitteinen. Yleinen kaikkia koskeva satelliittivalvonta ei ole millään tasolla hyväksyttävää, toteaa Piraattipuolueen varapuheenjohtaja Lasse Kärkkäinen.

Lisätietoja antavat:

Lasse Kärkkäinen
Varapuheenjohtaja, Piraattipuolue
045 678 9386
etunimi.sukunimi@piraattipuolue.fi

Janne Paalijärvi
Tiedottaja, Piraattipuolue
040 527 5470
etunimi.sukunimi@piraattipuolue.fi

8 Comments

 1. Reply

  Juuh elikkäs, täs on selkeesti kysees se et sähköautoo ei voi verottaa bensalla 😀 Jos ei tulis tätä, nii YDINvoimalla kulkeva auto olis halvempi kun fossiili, eikä se Shellille käy XD Sit lisäks bilderberg hemmot ei voi valvoo meitä ja joutuu vaan edelleen kylvään chemtrailil meidän päälle mielenhallintakaasua mikä maksaa vitusti. Mut ei hätää veljet, ES aivoissa torjuu babylonin myrkyt.

 2. tr 2.9.2013
  Reply

  Sähköautoa voidaan verottaa kulutetun sähkön mukaan. Siihen EI GPS systemiä tarvita!

 3. TP 3.9.2013
  Reply

  @tr: Pistorasiasta saatavan sähkön korvamerkintä “autosähköksi” on hankalaa. Kaiken sähkön verotus taas lisäisi myös autottomien asumiskustannuksia merkittävästi.

 4. Reply

  @TP: tr tarkoittanee autoon lisättäväksi tpm:ää joka mittaa deequuta, vois toimiakin, lol :DDD

 5. Samuli 4.9.2013
  Reply

  Pistäkääs pystyyn kansalaisaloite tämän torppaamiseksi niin käyn allekirjoittamassa.

 6. Arto Pekkanen 7.9.2013
  Reply

  Kaverin kanssa tuossa mietittiin päissämme että jos tuo menee läpi, niin aletaan joka vuosi vaatimaan (Suomen lain takaama) rekisteriselonteko niiltä yhtiöiltä jotka meidän tietoja tallentaa. Koska selonteko koskee joka kerta kaikkea dataa ensimmäisestä tietueesta asti, niin parin vuoden päästä sitä paperia tulee postissa mittavat määrät. Jos tätä alkavat tekemään kaikki muutkin autoilijat, niin yhtiöille tulee aivan järjettömät kustannuserät selontekojen printtauksesta ja postittamisesta. Niillä on sitten kaksi vaihtoehtoa: joko peruuttavat lain lobbareidensa avulla tai järjesteävät lisää resursseja selontekojen printtaamiseen. Huvittavimmillaan tästä tulee sitten semmoinen skenaario, että 10 vuoden päästä isommissa liikennekeskuksissa on omistettuja komplekseja jotka suoltaa ulos pelkkää selontekoprinttiä ja pistää matkaan. Itellahan tällä tienaa kylläkin. Haha! Ja samalla vois hankkia häkäpönttöauton, jota sitten käyttää polttamalla niitä selontekopapereita, samalla säästää rahaa polttoainekuluissa 😛

 7. Arto Pekkanen 7.9.2013
  Reply

  Se mitä nyt tässä ajan takaa olis se, että jos on joku laki jolla voi trollata ilkeitä valtion instituutioita ja yrityksiä aiheuttamalla niille ylimääräisiä kustannuksia niin ei muuta kun menoksi vaan. Jos lobbarit vie meidän oikeuksia, niin etsitään että ketkä ilkeilystä hyötyy, ja ei muuta kun massiivinen sosiaalinen DDoS käyntiin. Joko tajuavat vinkin tai kärsivät, sanomma.

 8. Arto Pekkanen 7.9.2013
  Reply

  Toi kansalaisaloitesydeemi on ihan jees ja itsekkin siellä äänestän, mutta kun se ei lopulta paljoa auta. Laki sanoo että kansalaisaloite on käsiteltävä, mutta se ei erityisemmin aseta mitään kriteerejä sille kuinka tosissaan asia on käsiteltävä. Ellen väärässä ole niin mehän saadaan kansalaisaloite läpi joka estäisi tuon lain läpiviennin, mutta sitten se käsittelevä poppoo siellä jossain norsunluutornissa voi vaan pyykiä sillä aloitteella peffansa ja sanoa että “käsitelty on, haistakaa nyt siis paska”.

Leave your comment