Piraattipuolue: Autojen satelliittiseurantaprojektissa merkittäviä sidonnaisuuksia

Piraattipuolue on huolissaan Suomeen kaavaillusta autoilijoiden tienkäyttömaksusta, joka toteutettaisiin satelliittipaikannusjärjestelmää käyttäen. Sen lisäksi, että järjestelmä loukkaisi häikäilemättömästi autoilijoiden yksityisyyttä, sen taustalla on merkittäviä sidonnaisuuksia, joita on syytä käsitellä julkisesti, ennen kuin asiassa tehdään minkäänlaisia päätöksiä.

Satelliittipaikannushankkeen taustalla on entinen Nokia-johtaja Jorma Ollila, jolla on asiassa todennäköisesti eturistiriita ainakin kahteen suuntaan. Ensinnäkin Ollilan junailema järjestelmä luottaa hyvin suurelta osin matkapuhelinteknologioihin, joiden valmistajiin hänellä on valmiit kontaktit. Järjestelmän rahoitus toteutettaisiin käytännössä suorana tulonsiirtona veronmaksajilta suurille teknologiayhtiöille.

Toinen eturistiriita liittyy Ollilan toimintaan Shell-konsernin hallituksen puheenjohtajana. Mikäli kaavailtu tienkäyttömaksu toteutettaisiin suunnitellusti kiinteänä kilometripohjaisena maksuna, tämä johtaisi polttoaineen kulutuksen kasvuun. Jos ajettuja kilometrejä verotetaan tasasummalla, autoilijalla ei ole tarvetta enää kiinnittää yhtä paljon huomiota ajoneuvon kulutukseen. Tällainen veromalli sopii erinomaisesti polttoainetta myyvälle Shell-konsernille, jonka hallituksen puheenjohtajana Ollila istuu.

– Ottaen huomioon sidonnaisuudet, ei ole suurikaan ihme, että järjestelmää ajetaan kuin käärmettä pyssyyn, huomauttaa puolueen tiedottaja Janne Paalijärvi.

– Piraattipuolueen kanta asiassa on yksiselitteinen. Yleinen kaikkia koskeva satelliittivalvonta ei ole millään tasolla hyväksyttävää, toteaa Piraattipuolueen varapuheenjohtaja Lasse Kärkkäinen.

Lisätietoja antavat:

Lasse Kärkkäinen
Varapuheenjohtaja, Piraattipuolue
045 678 9386
etunimi.sukunimi@piraattipuolue.fi

Janne Paalijärvi
Tiedottaja, Piraattipuolue
040 527 5470
etunimi.sukunimi@piraattipuolue.fi