Poliisin haluamat nettivalvonnan lisävaltuudet hätiköintiä

Piraattipuolue vastustaa poliisin haluamia lisävaltuuksia ihmisten valvontaan Internetissä. Lehtitietojen mukaan viranomaiset ovat aktivoituneet viimeaikaisten nettiuhkausten takia vaatimaan laajempia valtuuksia seurata tietoliikennettä. Päänvaivaa ovat aiheuttaneet etenkin salatut TOR-yhteydet, joita on käytetty ukauksien lähettämiseen erityisesti suomenruotsalaisille ja naisjournalisteille.

Uhkaukset ovat vakava asia, ja jokainen väkivaltainen uhkaus tulee tutkia perinpohjaisesti. Nyt kuitenkin valvontaoikeuksia ollaan laajentamassa hätiköiden.

”Ollaanko tässä nyt ampumassa kärpästä tykillä, etenkin kun poliisin tietojen mukaan kaikki uhkailijat ovat yhden ja saman henkilön käsialaa?”, kysyy Piraattipuolueen tiedottaja Janne Paalijärvi

Puolue haluaa huomattaa myös, että TOR-verkkoa käyttävä henkilö on lähtökohtaisesti tietoteknisesti niin taitava, että poliisin tietotaidoilla hänen kiinnisaamisensa voi olla mahdotonta järeilläkin lakimuutoksilla. TOR-verkkoa käyttävät menestyksekkäästi ja kiinni jäämättä useat tuhannet maansa hallintoa kritisoivat toisinajattelijat ympäri maailman. Uudet valvontaoikeudet olisivat huonossa tapauksessa vain paljon porua ja vähän villoja.

Toisin kuin aiheen uutisoinneissa annetaan ymmärtää, myös netinkäyttö on osa reaalimaailmaa. Vaikka perinteisen postin kulkua on tarvittaessa mahdollista jäljittää, esimerkiksi uhkausten vieminen suoraan postilaatikkoon ei jätä jälkiä. Tarkka nettiliikenteen seulonta lähenteleekin toiminnaltaan enemmän ajatuspoliisin kuin kunnollisen oikeusjärjestelmän toimintatapaa. Satunnaisten uhkailujen jäljittäminen verkosta vaatisi huomattavan määrän eri ihmisten yksityisliikenteeseen kajoamista.

Kaikkia valvontakeinoja tulee aina käyttää vastuullisesti. Taannoinen tapaus, jossa 150 virkamiestä urkki oikeudettomasti tietoja Mika Myllylän menehtymisestä ei anna poliisin toimista suurta luottamusta herättävää kuvaa.

Lisätietoja antaa:
Janne Paalijärvi
tiedottaja, Piraattipuolue
puh. 040 527 5470

0 Comments

Leave your comment