Piraattipuolue julkaisi TTVK ry:n maksuvaatimuskirjeen

Piraattipuolue on julkaissut Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n (TTVK) maksuvaatimuskirjeen. Kirje ei ole viime viikolla esille tulleesta tapauksesta, vaan kyseessä on toinen, aiempi tapaus. Kirjeeseen ei sisälly varsinaista sopimustekstiä (joka sisältäisi vaitiolopykälän), koska kyseisessä tapauksessa sopimusta ei solmittu ja asia eteni oikeuteen.

Kirje on saatavilla osoitteessa: http://arkisto.piraattipuolue.fi/muut/ttvk/ttvk_ry_maksuvaatimus.pdf

– Mitä enemmän näitä tapauksia tulee päivänvaloon, sitä paremmin kaikki voivat nähdä piraattien vastaisen sodan älyttömyyden ja lainsäädännön kohtuuttomuuden, toteaa Piraattipuolueen puheenjohtaja Harri Kivistö.

Piraattipuolue toivoo, että joku sopimuksen TTVK:n kanssa solminut uskaltaisi vaitiolopykälästä huolimatta lähettää myös varsinaisen sopimustekstin nähtäväksi. Piraattipuolue voi huolehtia tekstin julkaisusta ja siitä, että siitä poistetaan ennen julkaisua kaikki tiedot, jotka saattaisivat johtaa sopimusosapuolen tunnistamiseen (nimet, päivämäärät, rahasummat, tiedoston metatiedot jne.). Sopimustekstin voi lähettää esimerkiksi sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen info@piraattipuolue.fi.

Piraattipuolue on tyytyväinen siihen, että kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki verkkokirjoituksessaan arvosteli eräitä tekijöiden etujärjestöjen ylilyöntejä. Erityisesti Arhinmäki mainitsi “yksittäiset ratsiat ja pelotteluoikeudenkäynnit”. Seuraavaksi Piraattipuolue toivoo Arhinmäeltä tekoja.

– Arhinmäki voisi parilla pienellä lakimuutoksella estää tekijänoikeuksien valvonnassa tapahtuvat ylilyönnit tehokkaasti, huomauttaa Piraattipuolueen varapuheenjohtaja Ahto Apajalahti.

Apajalahti esittää Piraattipuolueen blogissa, että luvaton tiedostonjakaminen muutettaisiin rikoksesta siviilioikeudelliseksi asiaksi. Tällöin tekijänoikeusjärjestöillä olisi edelleen mahdollisuus saada oikeuden kautta korvauksia (esim. vertaisverkko-ohjelmistosta otetun kuvakaappauksen perusteella), mutta asiassa ei voitaisi tehdä kotietsintää eikä poliisitutkintaa. Lisäksi Apajalahti esittää, että yksityishenkilön maksettavaksi määrättäväien tekijänoikeuskorvausten suuruus rajoitettaisiin enintään 20 000 euroon.

– Näille lakimuutoksille ei siis pitäisi olla mitään poliittista eikä oikeudellista estettä. Koetin muotoilla ne siten, että ne vastaisivat mahdollisimman hyvin keskivertokansalaisen maalaisjärkeä, kirjoittaa Apajalahti.

Piraattipuolueen varapuheenjohtaja Ahto Apajalahden kirjoitus

Kulttuuriministeri Arhinmäen kirjoitus