Piraattipuolue: Myös poliisin toimet tutkittava nettipiratismitapauksessa

Piraattipuolue muistuttaa, että Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK) lähettää maksuvaatimuskirjeitä pariin sataan suomalaiskotiin vuosittain. Eilen ilmitullut tapaus on poikkeuksellinen ainoastaan epäillyn iän vuoksi ja siksi, että tämän isä kieltäytyi maksamasta. Asia eteni poliisille nimenomaan maksamasta kieltäytymisen vuoksi.

– Räikeät tapaukset ovat kuitenkin vain jäävuoren huippu, sillä piraattien jahtaaminen on tämän yksityisen yhdistyksen päivittäistä toimintaa: tätä varten se on olemassa, muistuttaa Piraattipuolueen puheenjohtaja Harri Kivistö blogikirjoituksessaan.

Poliisi teki nyt esille nousseessa tapauksessa kotietsinnän, mitä voidaan pitää yllättävän rankkana toimenpiteenä. TTVK on aatteellinen, rekisteröity yhdistys. Se ei ole viranomaistaho, eikä sillä ole mitään poliisioikeuksia. TTVK on siis riippuvainen siitä, minkälaiset tutkintatoimenpiteet poliisi katsoo tarpeellisiksi ja kohtuullisiksi asian vakavuuteen nähden. Tällä kertaa kotirauha murrettiin todella mitättömän asian vuoksi.

– Kysymyksiä pitäisikin nyt levy-yhtiöpomojen lisäksi esittää poliisille. Miksi asiaan reagointiin niin ylimitoitetusti? huomauttaa Piraattipuolueen varapuheenjohtaja Ahto Apajalahti omassa blogikirjoituksessaan.

TTVK etsii tiedostojen jakajia vertaisverkoissa, minkä jälkeen se pyytää tuomioistuimen kautta teleyritykseltä tiedot tiettyyn IP-osoitteeseen liittyvän Internet-yhteyden haltijan henkilöllisyydestä. Tämän tiedon perusteella TTVK lähettää kirjeen liittymänhaltijalle. Jos liittymänhaltija ei suostu maksamaan vaadittua, yleensä noin tuhannen euron suuruista summaa, TTVK tekee rikosilmoituksen. Lähes kaikki ovat kuitenkin suostuneet maksamaan ilman oikeudenkäyntiä.

– TTVK:n harjoittama noitavaino saadaan varmuudella loppumaan ainoastaan lakimuutoksilla, joiden pitäisi lähteä liikkeelle kulttuuriministeri Paavo Arhinmäen alaisilta virkamiehiltä. Onko Arhinmäki todella pienen ihmisen puolella oleva rento pipoministeri, vai paljastuuko hänkin pukujuristien sätkynukeksi? kyselee Apajalahti.

Kivistö valittelee sitä, että luovan työn tekijöillä ei ole kunnollisia keinoja käytettävissään, mikäli he haluaisivat painostaa etujärjestöjään muuttamaan toimintatapojaan.

– Jaloilla ei yksinkertaisesti ole mahdollista äänestää jos haluaa toimia luovalla alalla, varsinkin kun on täytynyt sitoa itsensä levy-yhtiöön tai muuhun julkaisijaan, jotta on ylipäänsä päässyt alalle, Kivistö selittää.

Puheenjohtaja Harri Kivistön blogikirjoitus

Varapuheenjohtaja Ahto Apajalahden blogikirjoitus

Lisätietoja:

Harri Kivistö
Puheenjohtaja, Piraattipuolue
p. 045 310 2344

Ahto Apajalahti
Varapuheenjohtaja, Piraattipuolue
p. 045 310 2342

0 Comments

Leave your comment