CleanIT tekisi internetistä valvontahelvetin

Piraattipuolueen lehdistötiedote
15.11.2012 klo 20.45
VAPAA JULKAISTAVAKSI HETI

CleanIT tekisi internetistä valvontahelvetin

Piraattipuolue on syvästi huolissaan Euroopan komission sponsoroiman CleanIT-hankkeen linjauksista, jotka toteutuessaan muun muassa lopettaisivat internetin anonymiteetin. Hankkeen sisäpiiristä vuodettu salainen dokumentti näyttää kafkamaisen valvontayhteiskunnan ostoslistalta. Kannatusta saavat myös esimerkiksi materiaalin poistaminen netistä ilman tuomioistuimen päätöstä, paniikkinappulat sähköpostiin, käyttöjärjestelmiin, pikaviestimiin ja foorumeille, sekä terrorismivaarasta varoittavat viestikentät protokollatasolla. Projektin perusteena käytetäänkin juuri terrorismin torjuntaa, aina naurettavuuksiin saakka.

IT-ammattilainen ei CleanIT-dokumenttia lukiessaan tiedä, itkeäkö vai nauraa. Esitetyt ehdotukset ovat sekä teknologisesti että sosiaalisesti päättömiä. Järkevät ja toteuttamiskelpoiset ideat hukkuvat räikeiden ylilyöntien alle. CleanIT:n jälkeen internet ei olisi entisensä, vaan se olisi vaarassa ajautua omaksi saarekkeekseen verkkoon. Hankkeen kustannukset tulisivat kuluttajan maksettavaksi sekä suurempina palveluhintoina että korkeampina veroina.

– CleanIT:n toteuttaminen olisi painajaismaista niin asiakkaille, operaattoreille kuin lainvalvojillekin. Haluavatko kuluttajat todella maksaa netistään moninkertaista hintaa siitä hyvästä, että heitä kytätään jatkuvasti automaattisten ja manuaalisten järjestelmien avulla, ihmettelee Piraattipuolueen tiedottaja Janne Paalijärvi.

Vaikka CleanIT vaikuttaakin kokonaisuutena toteuttamiskelvottomalta, sen etenemistä on kuitenkin ehdottomasti seurattava tarkkaavaisesti. Ehdotuksessa on katastrofin ainekset niin vapaan tiedonvälityksen kuin koko internetin toiminnankin kannalta.

Lisätietoja antavat:

Janne Paalijärvi
Tiedottaja, Piraattipuolue
040 527 5470
janne.paalijarvi ät piraattipuolue.fi

Harri Kivistö
Puheenjohtaja, Piraattipuolue
P. 045 310 2344
harri.kivisto ät piraattipuolue.fi

9 Comments

 1. TR 16.11.2012
  Reply

  Kannattaisi ehkä aloittaa se ”tarkasti seuraaminen” edes tutustumalla CleanIT:n nettisivuihin. Siellä on paitsi koko hankkeen ajan julkaistu muistioita siitä, miten hanke etenee ja otettu vastaan yleisön kommentteja, myös selitetty minkä tyyppinen tämä vuodettu ns. ”food-for-discussion” -dokumentti on:

  ”A draft document is published on a regular basis. This document is ‘work in progress’, and reflects more or less the views discussed in the workshops. This draft document is open to the public and comments are welcomed. The project team collects all the comments and ideas they receive and compiles them to be used as food for discussion for the next workshop. This food-for-discussion-document has no status and is distributed only amongst the workshop participants. Only if participants agree on some parts, will suggestions be “upgraded” to the public draft document. Participants can also identify ‘bad practices’, those parts will be downgraded or deleted. The food-for-discussion document is not published because it changes continuously, is often inaccurate, and does not reflect the views of the project team or the participants. Publishing it could easily lead to misunderstandings. At the end of the project, all documents will be publicly available.”

  Uusin draft-dokumentti on myös saatavilla CleanIT:n sivuilta, siltä varalta että hankkeen pyrkimys käydä dialogia internetin ja terrorismin ongelmista oikeastikin kiinnostaa eikä haluta vain kalastella poliittisia irtopisteitä harhaanjohtamisella. Ottavat vastaan myös kommenttejanne suoraan, eli ei tarvitse tyytyä huutelemaan puskista.

 2. Ahto Apajalahti 18.11.2012
  Reply

  Kiitos kommentista!

  Yritämme tietysti seurata kaikkia hankkeita, mutta niitä on meneillään tsiljoona biljoonaa ja kunnallisvaalit ovat viime kuukausina vieneet kaiken huomiomme.

  Tarkotus ei ole keräillä irtopisteitä, mutta kun joku asia nousee mediassa esille, joudumme reagoimaan pikaisesti, jotta ylipäänsä olisi mahdollista saada näkemyksemme leviämään tiedotusvälineissä.

  Yritämme tutustua hankkeeseen paremmin lähiaikoina.

 3. Dennis Holm 21.11.2012
  Reply

  Terve TR,

  ”The project team collects all the comments and ideas they receive and compiles them to be used as food for discussion for the next workshop. ”

  Elikä he itse ”sensuroivat” mitkä kommentit huomioidaan.

  En nyt löytänyt, mutta syyskuussa sivuilla oli tälläinen:

  ”A small editorial board is formed from people from the private sector to collect and edit all comments (editorialboard@cleanITproject.eu).”

  Eli se siitä vapaasta vaikutusmahdollisuudesta.

  ”Clean IT” kuulostaa muuten ihan uuskieleltä, ”Newspeak”

  Tosiaan toivon, että kaikki voivat nukkua yönsä rauhassa, isoveli valvoo.

  -Rauhaa

 4. TR 22.11.2012
  Reply

  Dennis Holm:
  Hauskaa, koska tämä koko kohu on muodostunut nimenomaan siitä, että editorial board EI sensuroinut saamiaan ehdotuksia, vaan kehtasi keskustella niistäkin, jotka monen mielestä kuvastivat ”valvontahelvettiä”. Mistä nyt on sitten itketty.

  Kaiken voi varmasti vääntää sensuuriksi, jos on riittävän vainoharhainen tai riittävästi hyötyy viholliskuvien maalailusta. Todisteita tällaisesta ei kuitenkaan ole näkynyt, vaan päinvastoin hanke näyttäisi hyväksyvän typeriäkin ehdotuksia käsiteltäväksi, vaikka ne eivät sitten käsittelyssä pysykään ehdotuslistalla, kuten tämä kohu on todistanut. Jos väität, että hanke on jotenkin yksipuolinen eikä ota jonkin tahon sille toimittamia ehdotuksia kategorisesti käsittelyyn, on sinun esitettävä edes jotain todisteita väitteidesi tueksi.

 5. Pseudonyymi 25.11.2012
  Reply

  Oletko TR miettinyt sitä, miksi CleanIT hanke nostaa kuvailemallasi tavalla ”typeriäkin” ehdotuksia listalleen, jos ne eivät kuitenkaan näytä toteutuvan?

  Minkä verran tunnet vaikuttamisen mekanismeja?

  Itse epäilen, että törkeimmät ylilyönnit leikataan pois, jolloin ”kompromissina” noin 95% valvonta- ja sanktiomekanismeista hyväksytään. Harva uskaltaa vastustaa leimautumisen pelossa; kukapa haluaisi olla samaa porukkaa terroristien ja pedofiilien kanssa…

 6. TR 25.11.2012
  Reply

  Pseudonyymi:
  Ole miettinyt: Hankkeen toimintamalli nyt sattuu olemaan avoin keskustelu, jossa ehdotukset joita joku haluaa keskusteluun nostaa nyt vain täytyy käsitellä, ennenkuin ne hylätään. Uskottavampi ja paremmin faktoihin pohjaava selitysmalli kuin salaliittoteoriat tai oletus, että kaikki hankkeen jotka eivät ole lähtöisin ”meiltä” ovat pahantahtoisia. Mielenkiintoista on, että ilmeisesti joidenkin mielestä avoimempi tai demokraattisempi lähtökohta olisi, että heille epämiellyttäviä ehdotuksia ei edes saisi käsitellä. Hanke ottaa kontribuutioita vastaan tahoilta, jotka varmasti näkisivät erilaiset valvontamekanismit hyvinä. Se ottaa kontribuutioita monilta muiltakin tahoilta (tällä hetkellä myös ainakin kahdelta eurooppalaiselta piraattipuolueelta). Tällä tavalla tällaiset workgroup:t, joilla pyritään keräämään mahdollisimman laaja-alainen edustus käsiteltävään asiaan, toimivat.

  Tunnen vaikuttamisen mekanismeja varsin kattavasti (olen suorittanut ylemmän korkeakoulututkinnon niiden tutkimista käsittelevässä tieteessä). Tältä pohjalta en jakaisi epäilystäsi, koska faktatiedot hankkeen linjauksista eivät sitä tue. Kuten pitäisi olla jo tullut selväksi, vuodettu dokumentti, johon monet tuntuvat pelkästään käsityksensä hankkeesta pohjaavan, ei edusta CleanIT:n linjauksia tai tavoitteita, vaan ne kannattaa selvittää muualta. Toistaiseksi CleanIT:n varsinaiset linjaukset eivät muistuta mitään, mitä tässä uutisessa on kuvailtu.

Leave your comment