CleanIT tekisi internetistä valvontahelvetin

Piraattipuolueen lehdistötiedote
15.11.2012 klo 20.45
VAPAA JULKAISTAVAKSI HETI

CleanIT tekisi internetistä valvontahelvetin

Piraattipuolue on syvästi huolissaan Euroopan komission sponsoroiman CleanIT-hankkeen linjauksista, jotka toteutuessaan muun muassa lopettaisivat internetin anonymiteetin. Hankkeen sisäpiiristä vuodettu salainen dokumentti näyttää kafkamaisen valvontayhteiskunnan ostoslistalta. Kannatusta saavat myös esimerkiksi materiaalin poistaminen netistä ilman tuomioistuimen päätöstä, paniikkinappulat sähköpostiin, käyttöjärjestelmiin, pikaviestimiin ja foorumeille, sekä terrorismivaarasta varoittavat viestikentät protokollatasolla. Projektin perusteena käytetäänkin juuri terrorismin torjuntaa, aina naurettavuuksiin saakka.

IT-ammattilainen ei CleanIT-dokumenttia lukiessaan tiedä, itkeäkö vai nauraa. Esitetyt ehdotukset ovat sekä teknologisesti että sosiaalisesti päättömiä. Järkevät ja toteuttamiskelpoiset ideat hukkuvat räikeiden ylilyöntien alle. CleanIT:n jälkeen internet ei olisi entisensä, vaan se olisi vaarassa ajautua omaksi saarekkeekseen verkkoon. Hankkeen kustannukset tulisivat kuluttajan maksettavaksi sekä suurempina palveluhintoina että korkeampina veroina.

– CleanIT:n toteuttaminen olisi painajaismaista niin asiakkaille, operaattoreille kuin lainvalvojillekin. Haluavatko kuluttajat todella maksaa netistään moninkertaista hintaa siitä hyvästä, että heitä kytätään jatkuvasti automaattisten ja manuaalisten järjestelmien avulla, ihmettelee Piraattipuolueen tiedottaja Janne Paalijärvi.

Vaikka CleanIT vaikuttaakin kokonaisuutena toteuttamiskelvottomalta, sen etenemistä on kuitenkin ehdottomasti seurattava tarkkaavaisesti. Ehdotuksessa on katastrofin ainekset niin vapaan tiedonvälityksen kuin koko internetin toiminnankin kannalta.

Lisätietoja antavat:

Janne Paalijärvi
Tiedottaja, Piraattipuolue
040 527 5470
janne.paalijarvi ät piraattipuolue.fi

Harri Kivistö
Puheenjohtaja, Piraattipuolue
P. 045 310 2344
harri.kivisto ät piraattipuolue.fi