Hovioikeus vapautti Piraattipuolueen tiedottajan

Helsingin hovioikeus vapautti 12.9. Piraattipuolueen tiedottajana ja Uudenmaan piraattien puheenjohtajana toimivan Janne Paalijärven tapauksessa, joka koski epäilyä elokuvaohjaaja Kaisa Rastimon kunnian loukkaamisesta. Espoon käräjäoikeus oli tuominnut Paalijärven sakkoihin.

Tapaus liittyy Rastimon kevättalvella 2010 julkaisemista blogikirjoituksista virinneisiin nettikeskusteluihin. Paalijärvi oli epäiltynä Kuvalauta-keskustelupalstalle lähetettämänsä viestin takia.

Rastimo oli lähettänyt Espoon vihreiden sähköpostilistalle viestin, jossa hän kertoi itseensä kohdistuneesta epäasiallisesta väitteestä ja kertoi kokeneensa kunniaansa loukatun. Paalijärvi kopioi Rastimon lähettämän viestin Kuvalauta-palstalle ja kommentoi sitä. Vaikka Paalijärven kommentit eivät olleet loukkaavia, käräjäoikeus toimitsi hänet, koska hän lainasi Rastimon laatimaa sähköpostiviestiä, johon sisältyi alkuperäinen Rastimoon kohdistunut loukkaava viesti.

Helsingin hovioikeus perusteli vapauttavaa päätöstään sillä, että Paalijärvi oli lähinnä lainannut Rastimon itsensä yleiselle sähköpostilistalle lähettämää viestiä. Oikeuden mukaan Paalijärven omat kommentit eivät olleet loukkaavia. Paalijärven noin viiden tuhannen euron oikeudenkäyntikulut jäävät valtion maksettaviksi.

– Hovioikeuden tuomio on sananvapauden kannalta erittäin tärkeä. Langettava tuomio olisi vaikeuttanut keskustelua yhteiskunnallisista asioista, toteaa Piraattipuolueen varapuheenjohtaja Ahto Apajalahti.

Paalijärven kirjoitus aiheesta

Paalijärven lakimiehen kirjoitus aiheesta

Helsingin hovioikeuden tuomio (pdf)

Piraattipuolueen aiempi lehdistötiedote käräjäoikeuden tuomiosta

Espoon käräjäoikeuden tuomio (pdf)

Alkuperäinen Paalijärven Kuvalauta-sivustolle lähettämä viesti

Lisätietoja:

Janne Paalijärvi
Tiedottaja, Piraattipuolue
p. 040 527 5470

Ahto Apajalahti
Varapuheenjohtaja, Piraattipuolue
p. 045 310 2342

1 Comment

  1. Senait 10.10.2012
    Reply

    Ihana tukka. Haaveilen salaa itekkin, mutta kun ei oo tsmomouta keijukaismaista kallonmuotoa suotu niin taitaa jaada leikkaamatta. Vahan pidempikin malli passais, muttei taida olla talla hetkella varaa sita yllapitaa.Sinulle kylla passaa ihan mahdottoman hyvin! 🙂

Leave your comment