Tekijänoikeustoimikunta toisi vihatun SOPA-lain Suomeen

Piraattipuolueen lehdistötiedote
24.01.2012 klo 20.00
Vapaa julkaistavaksi heti

Tekijänoikeustoimikunta toisi vihatun SOPA-lain Suomeen

Opetus- ja kulttuuriministeriön tekijänoikeustoimikunta julkaisi tänään mietinnön teosten arkistokäytöstä ja teoksia luvatta levittävien verkkosivustojen sensuroinnista. Piraattipuolue toivottaa tervetulleeksi helpotetun teosten käytön esimerkiksi tv-kanavien avoimissa internet-arkistoissa, mutta tuomitsee jyrkästi yritykset puuttua teleyritysten toimintaan.

Erilaisia tekijänoikeusjärjestöjen kautta tapahtuvia lisensointeja mietittäessä tulee muistaa, että myös tekijöillä itsellään tulee säilyä mahdollisimman suuret oikeudet käyttää teoksiaan. Helpottunut arkistokäyttö ei saa myöskään toimia tienä oletettuun työsuhdetekijänoikeuteen. Arkistokäyttöä helpottaisi myös Piraattipuolueen ajama kaupallisen suoja-ajan lyhennys 5–10 vuoteen.

Tänään julkistettu mietintö on valitettavasti myös selvä kädenojennus internetin sensurointia ajaville tahoille. Mikäli ehdotus hyväksytään sellaisenaan laiksi, tarkoittaa se käytännössä hyvin avointa valtakirjaa Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen kaltaisille toimijoille. Lakimuutos olisi verrattavissa Yhdysvaltojen piratismia kitkemään tarkoitettuun SOPA-hankkeeseen, joka kaatui internetkäyttäjien, teknologiayritysten ja Wikipedian kaltaisten yhteisöpalveluiden ennennäkemättömään vastarintaan ja protestointiin.

– Yli 100 lakitieteen professoria allekirjoitti SOPAn vastaisen vetoomuksen viitaten sen aiheuttamiin sananvapaus- ja oikeusturvaongelmiin. Nähtäisiinkö vastaavaa jo pian Suomessa, kysyy Piraattinuorten varapuheenjohtaja Joonas Mäkinen.

Kuluttajajärjestöillä ei ole koskaan ollut tekijänoikeustoimikunnassa merkittävää edustusta, vaikka internet on huomattavasti lisännyt tekijänoikeuksien merkitystä tavallisille kansalaisille. Piraattipuolue toivookin, että tulevaisuuden kokoonpanossa mukana olisivat laajasti edustettuina niin palveluntarjoajat, harrastelijat, loppukäyttäjät kuin suuret kaupalliset sisällöntuottajatkin.

Lisätietoja antavat:

Ahto Apajalahti
Varapuheenjohtaja, Piraattipuolue
045 310 2342

Joonas Mäkinen
Varapuheenjohtaja, Piraattinuoret
040 700 5190

Lähteitä:

Tekijänoikeustoimikunnan tiedote http://www.minedu.fi/OPM/Tiedotteet/2012/01/tekijanoikeustoimikunta_mietinto.html?lang=fi
Mietintö: http://www.minedu.fi/export/sites/default/OPM/Julkaisut/2012/liitteet/OKMtr2.pdf?lang=fi
Tekijänoikeustoimikunnan kokoonpano: http://www.hare.vn.fi/mKokoonpanonSelailu.asp?h_iID=16398&tVNo=6&sTyp=Selaus
Lakitieteen professoreiden kirje https://www.eff.org/document/law-professors-letter-sopa

0 Comments

Leave your comment