Saksan Skype-troijalainen mahdollinen Suomessakin

Viime päivinä uutisoitu Saksan poliisin suorittama tietokonevakoilu on täysin mahdollista Suomessakin. Suomen hiljattain uudistettu pakkokeinolaki antaa viranomaisille mahdollisuuden ”kiertää, purkaa tai muulla vastaavalla tavalla tilapäisesti ohittaa kohteiden tai tietojärjestelmän suojaus tai haitata sitä” voidakseen salaa asentaa vakoiluohjelmiston epäillyn tietokoneelle. Ohjelma voi esimerkiksi nauhoittaa Skype-nettipuheluita ja urkkia salasanoja, kuten saksalaistroijalainen tekee. Koneen tietoturvaan tehtyjä aukkoja tai itse vakoiluohjelmaa voivat kuitenkin hyödyntää sivullisetkin.

”Mikään ei estä tietomurtoja tekevien vakoiluohjelmien tulemista viranomaiskäyttöön Suomessakin. Se on itseasiassa jopa todennäköistä”, ennustaa Piraattipuolueen tiedottaja Janne Paalijärvi.

Piraattipuolue kritisoi jo keväällä uutta pakkokeinolakia, joka nuijittiin läpi pelottavan lyhyellä varoitusajalla. Puolue kiinnitti huomiota muun muassa viranomaisten oikeuteen poistaa käytöstä koneen virustorjunta ja palomuuri, jolloin pahimmassa tapauksessa koneella olevat luottamukselliset sähköpostit ja henkilökohtaiset valokuvat voivat päätyä verkkoon ties kenen nähtäville.

Lisätietoja antaa:

Janne Paalijärvi
tiedottaja, Piraattipuolue
040 527 5470

0 Comments

Leave your comment