Piraattipuolue pyrkii presidenttikilpaan

Piraattipuolueen hallitus on päättänyt tukea 30-vuotiasta puoluesihteeriään, opiskelija ja koti-isä Harri Kivistöä presidenttiehdokkaaksi tammikuussa 2012 pidettäviin presidentinvaaleihin. Tamperelainen Kivistö on pitkäaikainen piraattiaktiivi ja puolueen perustajajäsen. Hän opiskelee englantilaista filologiaa Tampereen yliopistossa.

Koska Piraattipuolueella ei ole eduskunnassa kansanedustajia, puolue ei voi asettaa suoraan omaa ehdokasta, vaan ehdokkaan asettamiseksi on valitsijayhdistyksen kerättävä 20 000 allekirjoitettua kannattajakorttia. Allekirjoituksia on tarkoitus kerätä sekä sähköisesti että paperitse.

– Oma presidenttiehdokas tuo puolueelle näkyvyyttä ja auttaa tuomaan piraattien tavoitteita suuren yleisön tietoisuuteen, uskoo Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto.

Allekirjoitusten kerääminen sähköisesti on Suomessa ainutlaatuista. Asiasta ei ole ennakkotapauksia, ja sähköisen keräyksen käytännön toteuttaminen on vielä avoinna, vaikka laki sen periaatteessa salliikin. Yksityiskohtia selvitetään vielä vaaliviranomaisten kanssa.

– Aiomme pysyä tiukkoina, sillä Suomi ei voi kehittyä tietoyhteiskuntana, ellei sähköistä kansalaistoimintaa helpoteta, Palmulehto vakuuttaa.

Harri Kivistö sai eduskuntavaaleissa Piraattipuolueen ehdokkaista viidenneksi eniten ääniä. Nykyisen puoluesihteerin toimensa lisäksi Kivistö on toiminut aiemmin Piraattipuolueen varapuheenjohtajana. Presidenttinä Kivistö haluaisi luotsata Suomea ja kansainvälistä politiikkaa avoimempaan suuntaan. Hän myös katsoo, että presidentin tehtäviin sopisi valvoa aktiivisesti, etteivät uudet lait loukkaa kansalaisten perusoikeuksia.

– Lakiesitysten perustuslaillisuuden kyseenalaistaminen olisi oivallinen tehtävä suoralla kansanvaalilla valitulle arvojohtajalle, toteaa Kivistö.

Piraattipuolueen kesäkuussa pidettävä puoluekokous pääsee vielä ottamaan kantaa Kivistön ehdokkuuden tukemisen yksityiskohtiin ja rahoitukseen. Puheenjohtaja Pasi Palmulehto ei ollut käytettävissä ehdokkaaksi perhesyistä ja puoluetoiminnan sujuvuuteen liittyvien seikkojen vuoksi.

Painokelpoinen kuva (kuvaaja: Jussi Sorjonen)

Päivitys: Piraattien presidenttihaaveet tyssäsivät kankeaan byrokratiaan

Voit täyttää kannattajakortin jo nyt:

1. Lataa kannattajakortti pdf-muodossa.

2. Tulosta, täytä ja allekirjoita kannattajakortti.

3. Postita kannattajakortti osoitteeseen:

Pasi Palmulehto
Pähkinätie 13
16710 Hollola kk

Suositeltavaa on postittaa useita kerättyjä kortteja kerralla.

0 Comments

Leave your comment