Poliisin oikeus tietomurtoihin vaarantaa tietoturvan

Piraattipuolue tyrmää pakkokeinolain uudistuksessa poliisille kaavaillun uuden oikeuden tehdä tietomurtoja verkon välityksellä.

– Pakkokeinolaissa ollaan antamassa oikeutta asentaa tietyistä rikoksista epäiltyjen tietokoneisiin vakoiluohjelmia, joilla vaarannetaan jokaisen koneen käyttäjän tietoturva. Erityisen vaarallisia asennetut ohjelmat ovat etätyön mahdollistaville yrityksille, kertoo Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto.

Piraattipuolue kritisoi myös uutta kaavailtua ”tekninen laitetarkkailu” -nimistä pakkokeinoa. Uuden tarkkailukeinon päätarkoitus on antaa mahdollisuus seurata tietokoneita tai niihin verrastettavia laitteita paikasta riippumatta, analysoida laitteen verkkoliikennettä ja tutkia rikostutkinnan kannalta oleellisiksi epäiltyjä asiakirjoja.

– Perustelujen mukaan kyse ei muka ole viestien sisällön tarkkailusta, mutta toisaalta annetaan oikeus vakoilla näppäimistön painalluksia reaaliajassa ja lukea koneella olevia asiakirjoja. Kyse on hyvin epämääräisestä muutoksesta, jolle ei esitetä selkeitä perusteluja, huomauttaa Piraattipuolueen varapuheenjohtaja Ahto Apajalahti.

Piraattipuolue pitää lisäksi epäjohdonmukaisena, että tietokoneiden sisällön tutkimista verrataan laissa kotietsintään eikä tekniseen kuunteluun, jonka käyttömahdollisuudet ovat rajoitetumpia.

– Tietokoneet ovat arkipäiväisiä keskusteluvälineitä, joissa on usein tallennettuna yksityisiä keskusteluja teksti- tai audiomuodossa, käyttöhistoriaa ja muuta luottamuksellista tietoa. Kynnyksen niiden tutkimiseen tulisi johdonmukaisesti olla yhtä suuri kuin puhelinkuuntelussa, Apajalahti jatkaa.

Piraattipuolue antoi maanantaina lakia koskevan lausuntonsa eduskunnan hallinto- ja lakivaliokunnille. Laki etenee muutaman viikon kuluessa lopulliseen eduskuntakäsittelyyn. Laajaan kahdesta hallituksen esityksestä muodostuvaan pakettiin sisältyy 93 lakiesitystä. Esitysten pituus on yhteensä noin 310 000 sanaa.

– Vertailun vuoksi, Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen on sanamäärältään samaa luokkaa kuin esitykset. Pelkästään niiden pinnalliseen läpikäyntiin kuluisi useampi työpäivä, kuvailee Piraattipuolueen riveistä Helsingissä ehdolla oleva Lilja Tamminen.

– Esitetystä paketista on tehty niin laaja, että sinne voidaan piilottaa huomattavia lakimuutoksia ilman, että niitä voidaan havaita helposti lakiesitystä hyväksyttäessä. Monista esityksen osista kansanedustajat eivät voi saada selkoa ilman ulkopuolista asiantuntijaa ja tämä hankaloittaa lisää ennestään ylisuureen esityspakettiin perehtymistä, toteaa Palmulehto.

Piraattipuolueen lausunto: http://www.piraattipuolue.fi/images/Lausunnot/lausunto_pakkokeinolaki.pdf

Lilja Tammisen blogikirjoitus: http://liljat.fi/2011/02/hallitus-ajaa-lapi-310-000-sanan-pakkokeinolain/

Pasi Palmulehto
Puheenjohtaja, Piraattipuolue
045 310 2340

Ahto Apajalahti
Varapuheenjohtaja, Piraattipuolue
045 310 2342

0 Comments

Leave your comment