Tutkimuksen mukaan yli puolitoista miljoonaa suomalaista kannattaa nettikopiointia.

Taloustutkimus Oy:n tekemän nettilataamisgallupin mukaan yli 25% suomalaisista vastanneista kannatti netissä harrastettavaa yksityistä kopiointia. Nettikopiointia paheksuttavana pitävien määrästäkin suuri osa todennäköisesti ei ole edes tiennyt mistä on kysymys, vaan ovat tuominneet teon johdattelevien kysymyksien perusteella. Kun kysytään onko jonkin laiton teko paheksuttavaa, vastaus on useimmiten kyllä. Kysymyksen tulisikin olla: Olisiko yksityinen kopiointi ja käyttö kaikissa muodoissaan vapautettava? Nykyinen tekijänoikeuslaki kieltää monet tuotteen yksityisen kopioinnin ja käytön tavat jopa maksaneilta asiakkailta. Tämä on normaalin maalaisjärjen vastaista.

Monet ovat varmasti paheksuneet myös laillista C-kasettien, VHS-videoiden ja CD- ja DVD-levyjen kopiointia niiden yleistymisestä asti. Paheksunta ei ole negatiivinen asia, vaan se kertoo halusta maksaa tuotteesta vaikka se olisi saatavilla ilmaiseksikin. Tämä vain antaa tukea piraattien jo aiemmin esittämälle mallille siitä, että ilmaisuus ei poissulje tuotoksesta maksamista. Onhan myös tutkimuksilla todettu nettilataamista harrastavien ostavan kulttuuriteoksia lähes kymmenkertaiset määrät verrattuna heihin, jotka eivät nettilataamista harrasta.

– TTVK valittaa laillisten palveluiden tunnettuuden puutteesta, mutta olisiko aihetta katsoa ensin itse palveluita? Artistien tulot varastava Spotify, elokuvapalvelut vailla suomitekstejä, käytön estävät kopiosuojaukset ja huonot valikoimat eivät edistä hyvien palveluiden syntymistä, kertaa Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto.

Yksityistä kopiointia ja käyttöä mustamaalataan moraalittomaksi toiminnaksi, jota harrastavat vain paatuneet rikolliset. On vähintään yhtä laitonta ladata tekijänoikeudella suojattua materiaalia Internetistä, kuin katsoa tai kuunnella isoa osaa Youtube-videopalvelun videoista tai kopioida jo ostettua musiikkia kopiosuojatulta levyltä kannettavaan soittimeen tai autoon. Moni, erityisesti nuorison, mutta myös vanhemman väestön päivittäin harjoittama yksityinen tekijänoikeudella suojatun materiaalin käyttö ja kopiointi on kiellettyä. Jo tällä hetkellä 3/4 nuorisosta harrastaakin tekijänoikeuslain rikkomista. Kun tämä sukupolvi kasvaa, on lyhyelläkin matematiikalla laskettavissa pian yli puolen Suomen väestöstä harrastavan tekijänoikeuslain rikkomista.

– Paras keino lopettaa laiton yksityinen kopiointi on tehdä siitä laillista. Tällä vältetään kriminalisoimasta tulevat sukupolvet ja vastataan kasvavaan epäluottamukseen valtion kykyyn elää tässä päivässä. Kehitys ei kulje takapakkia vain siksi, että yhden teollisuuden alan tuottajat eivät ole kiinnostuneita kehittämään parempia toimintamalleja, neuvoo Palmulehto.

Lähteitä:
TTVK:n tiedote

Kolme neljästä nuoresta harrastaa nettilataamista

Lisätietoja antaa:

Pasi Palmulehto
Puheenjohtaja
045 310 2340

Ahto Apajalahti
Varapuheenjohtaja
045 310 2342

0 Comments

Leave your comment