EU-parlamentti lyttäsi ACTA-sopimuksen valmistelutavat

Euroopan parlamentti hyväksyi tänään suurella enemmistöllä päätöslauselman, jossa vaaditaan ACTA-sopimusneuvotteluihin suurempaa avoimuutta ja perusoikeuksien huomioon ottamista. Parlamentti teki samalla selväksi, ettei ACTA-sopimuksen pidä kiristää verkossa tapahtuvan tiedostonjakamisen valvontaa, eikä se hyväksy sopimusten valmistelua salassa parlamentilta ja kansalaisilta.

– Olen erittäin iloinen siitä, että tämä päätöslausema hyväksyttiin. Nyt komission täytyy pitää meidät täysin ajan tasalla ACTA-neuvotteluiden kulusta. Tämä on äärimmäisen tärkeää, koska aiemmin vuotaneet tiedot osoittavat, että neuvotteluissa käsiteltävät kysymykset saattavat heikentää vaivalla saavutettuja edistysaskelia vapaamman internetin puolesta, kommentoi Ruotsin piraattipuolueen europarlamentaarikko Christian Engström.

Vuotaneissa sopimusluonnoksissa on esitetty esimerkiksi ”kolmesta poikki” -menettelyä nettiyhteyden katkaisemiseksi epäillyiltä tekijänoikeuksien rikkojilta ja suurempaa vastuuta palveluntarjoajille käyttäjien tekemisistä.

– ACTA-sopimuksen salassa valmistellut suunnitelmat ovat röyhkeä loukkaus jokaista EU:n kansalaista kohtaan. Komission pyrkimys onkin ilmeisesti ajaa suuryritysten etuja kansalaistensa etujen sijaan, moittii Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto.

Piraattipuolue on jo pitkään pyrkinyt nostamaan esille ACTA-neuvotteluiden ongelmia, mutta vasta viime kuukausina myös Suomessa on herätty tilanteeseen. Ilman aktiivisia politiikkaa seuraavia kansalaisia ympäri Eurooppaa koko ACTA-sopimus olisi mahdollisesti onnistuttu livahduttamaan EU:n päätöksenteon sekaan ilman vastustusta.

ACTA, eli Anti-Counterfeit Trade Agreement, on muiden muassa Yhdysvaltojen, EU:n, Kanadan ja Japanin välinen kauppasopimus, jonka näennäisenä tarkoituksena on yhtenäistää tuoteväärennöksiin liittyvää lainsäädäntöä. Käytännössä sopimus koskisi myös nettipiratismin säätelyä.

Lisätietoja antavat:

Pasi Palmulehto
Puheenjohtaja, Piraattipuolue
045 310 2340

Harri Kivistö
Varapuheenjohtaja, Piraattipuolue
045 310 2344

0 Comments

Leave your comment