Hallituksen reagoitava FRA-urkintalakiin

Joulukuun ensimmäinen päivä Ruotsissa otetaan käyttöön FRA-valvontalaki, joka antaa Ruotsin puolustusvoimien radiotiedustelulle oikeuden salakuunnella kaikkea Ruotsin rajojen läpi kulkevaa yksityisenkilöiden ja yritysten tietoliikennettä. Tämä kattaa käytännössä valtaosan Suomen tietoliikenteestä.

Jatkossa kaikki rajat ylittävät sähköpostit ja puhelut ovat vapaata riistaa vakoilulle. Ruotsin FRA-valvontalaki vaarantaa liikesalaisuudet, yksityisyyden suojan, kirjesalaisuuden ja jopa valtionsalaisuudet. Ruotsin urkintalaki ei oikeuta vakoilemaan Ruotsin sisäistä liikennettä. Suomen ulkomaille suuntautuvasta tietoliikenteestä suurin osa kulkee Ruotsin kautta. Haitat yrityksille ja valtiontaloudelle ovat ilmeiset. Yritykset eivät uskalla investoida Suomeen, koska niiden tietoliikennettä voidaan vakoilla.

Piraattipuolue esitti urkintalaista eduskunnalle kirjallisen kysymyksen jo viime vuoden kesäkuussa. Sittemmin kansanedustajat Arhinmäki (vas.) ja Kasvi (vihr.) tekivät myös kirjalliset kysymykset tiedustellen, mitä hallitus aikoo tehdä. Hallitus ei ole reagoinut millään tavoin, vaikka siitä on toistuvasti muistutettu.

Kuten jo puolitoista vuotta sitten esitimme, Suomen tietoliikenteen voisi ohjata Saksan kautta, sanoo Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto.

0 Comments

Leave your comment