Äänikynnysjärjestelmä uhkaa demokratiaa

Hallituksen esittämä äänikynnysjärjestelmä on uhka suomalaiselle demokratialle. ”Puoluekentän pirstaloitumista” kitkemään tehty esitys tekee minkä lupaa: sementoi entistä vahvemmin nykyiset eduskuntapuolueet vallan kahvaan ja haittaa pienpuolueiden ja heidän kannattajiensa äänen kuulumista eduskunnassa. Yli sadantuhannen suomalaisen äänet voisivat päätyä käytännössä hylätyiksi ehdotetulla 3 % äänikynnyksellä. ”Samantien voitaisiin kirjata lakiin tämänhetkiset eduskuntapuolueet ainoiksi sallituiksi puolueiksi”, kommentoi Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto.

Suurten puolueiden hinku pitää nousevia kilpailijoita loitolla on jo riittävän paha sinänsä, mutta erityisen epärehellisinä Piraattipuolue pitää Vihreän liiton, Perussuomalaisten ja Kristillisdemokraattien kantoja. Ne olisivat valmiita kynnyksiin, joiden alle ne itsekin reilusti jäivät päästessään ensimmäisiä kertoja eduskuntaan. Ensimmäiset edustajat ovat minkä tahansa puolueen kasvulle oleellisia julkisuusprofiilin ja puoluetukien takia. ”Tällainen demokratian rapauttaminen vain, jotta muille ei suotaisi näille puolueille itselleen annettuja mahdollisuuksia, on jo politiikassakin aivan erityisen halpamaista”, tuhahtaa puolueen aktiivi Mikko Rauhala. ”Ainoa oikea valtakunnallinen äänikynnys 200 edustajan vaaleissa on 0,5 %. Muu on kansan tahdon halventamista.”

Nousevien sukupolvien vaihtoehtona Piraattipuolue luottaa mahdollisuuksiinsa päästä sopivasti kansainvälisen piraattipuolueliikkeen nousuun ajoitetuista vaaliuudistuksesta huolimatta eduskuntaan – Ruotsin tutkimusten mukaanhan Piratpartiet on jo reilusti yli kaavaillun kynnyksen. Jo itse äänikynnysaloitekin osoittaa, että myös Suomessa on tarvetta niin sähköiset kuin muutkin perusoikeudet vakavasti ottavalle puolueelle. Näitä oikeuksia innokkaasti pois myyvien valtapuolueiden demokratian murennustoiminta voi kuitenkin hidastaa tätä kehitystä. ”Toistaiseksi äänikynnyksen muuttamiseen ei ole esitetty yhtään hyvää perustelua, taustalta paistaakin hallituspuolueiden suuri itsekkyys pitää valta itsellään, poissa kansalta, vaikka sitten härskisti polkemalla demokratiaa.”, päättää Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto

Tilastoa ensimmäistä kertaa eduskuntaan päässeiden äänimääristä:

  • Perussuomalaiset 1999: 0,99 % 2003: 1,57 %

  • Vihreät yhteislistat 1983: 1,47 %

  • Suomen Kristillinen Liitto 1970: 1,13% 1972: 2,53 %

0 Comments

Leave your comment