Piraattipuolue » Vaasa » Tapio Perälä
Tapio Perälä

Vaasa / Seinäjoki
Työsuojeluvaltuutettu, Product Support Engineer
32 vuotta

Vaaligalleria-haastattelu
etunimi.sukunimi@piraattipuolue.fi

Olen 32 -vuotias insinööri, mutta kuulemma silti aika hyvä tyyppi. Perheeseeni kuuluu lisäksi kaksi pientä lasta sekä vaimoni.

Harrastuksiini kuuluu muun muassa lukeminen, voimaharjoittelu sekä pelaaminen.

Mielestäni paras tapa Suomelle selviytyä lamasta on lisätä ja varmistaa kansalaisten vapauksia ja itsemääräämisoikeutta sekä paremmin tukea pienyrittäjiä.

Suomessa on tällä hetkellä menossa erittäin paha tilanne. Talouden ahdinko ajaa entistä helpommin yksilön oikeuksia ja vapauksia polkevaan päätöksentekoon, minkä lisäksi suurten puolueiden huoli omasta kannatuksesta pitää päätöksenteon tehottomana. Toimia, jotka nostavat Suomen ahdingosta ei uskalleta tehdä, koska pelätään uusien ajatuksien tuomaa riskiä.

Aivan kuin talouden alamäessä ei olisi tarpeeksi, myös sosiaali-, ja etenkin terveydenhuollon uudistukset ovat menneet metsään, kuten hallituksen tiukasti puskemasta SOTE -uudistuksesta, ja etenkin sen perustuslainvastaisuudesta, nähtiin.

Hallitus haluaa laastariratkaisuja ongelmiin, jotka vaativat kipsiä, ja liimaa kun pitäisi niitata.

Lääkkeet tähän kaikkeen ahdinkoon ovat yksinkertaisia. Ensinnäkin, päätöksenteossa tulee yksilö nostaa keskiöön. Ilman vahvaa itsenäistä ajattelua ja omatoimisuuden kannustamista ei voida Suomea nostaa tästä suosta, missä nyt olemme.

Toiseksi, terveydenhuollossa tulee panostaa entistä enemmän ennakointiin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että apuvälineitä on oikeanlaisia ja riittävästi niitä tarvitseville. Myös kotona asumista tulee helpottaa merkittävästi esteettömyyttä parantamalla.

Kolmanneksi, byrokratiaa sekä erilaista säännöstelyä tulee vähentää ja poistaa. Näistä aiheutuvat kulujen vähennykset ovat suoraan valtion kassaan kilahtavia euroja. Perustulon käyttöönotto on käytännön esimerkki byrokratian vähentämisestä.

Neljänneksi, tulee Suomessa verotusta keventää. Etenkin ruoan sekä pienyrittäjien verotusta. Näiden lisäksi samaan ALV-kantaan tulee sitoa paitsi lääkäreiden ja fysioterapeuttien palvelut, myös kuntosalivalmentajat ja Personal Trainerit. Tällä tavoin voidaan entistä tehokkaammin kehittää ennakoivaa toimintaa, jolla sairauksia ja ongelmia, myös mm. syrjäytymistä, voidaan ennaltaehkäistä.

Vain aiemmat toimintatavat haastavalla ajattelulla ja päätöksenteolla voidaan varmistaa, että Suomen nykyinen rämpiminen loppuu, ja pääsemme vihdoin parempaan huomiseen.