Piraattipuolue » Helsinki » Mira Salmela
Mira Salmela

Helsinki
Piraattinuorten hallituksen jäsen, tasa-arvovastaava
Kondiittori, muusikko
25 vuotta

Vaaligalleria-haastattelu
etunimi.sukunimi@piraattipuolue.fi

Olen 25-vuotias helsinkiläinen feministi. Ammattikoulutukseltani olen leipuri-kondiittori. Intohimonani on musiikin tekeminen ja esittäminen. Toimin Piraattinuorten tasa-arvovastaavana.

Politiikassa minulle tärkeitä asioita ovat tasa-arvokysymykset ja ihmisten hyvinvointi. Vaadin tasa-arvoisen avioliittolain ja adoptio-oikeuden myös samaa sukupuolta oleville pareille.

Trans-ihmiset ovat tällä hetkellä hyvin heikossa asemassa Suomessa. Hedelmättömyysvaatimus on ihmisoikeuksia törkeästi loukkaava. Ihmisen ei myöskään pitäisi joutua purkamaan parisuhdettaan virallisen sukupuolen vaihtuessa. Stereotyyppistä käytöstä ei pitäisi vaatia sukupuolenkorjaushoitoa hakevalta ihmiseltä. Ei cis-ihmistenkään sukupuolta evätä jos ei käyttäydy stereotyyppisesti oman sukupuolensa mukaan.

Ihmisen sukupuoli ei kuulu valtiolle. Jos valtion on pakko ihmisen sukupulesta pitää kirjaa, täytyy sukupuolikategoriohin lisätä ”muu” vaihtoehto ja virallisen sukupuolen vaihtaminen täytyy voida tapahtua omalla ilmoituksella.

Lasten kosmeettinen ja rituaalinen sukuelinkirurgia on törkeää väkivaltaa lasta kohtaan. Näin suuria muutoksia lapsen vartaloon ei pitäisi saada tehdä ennen kuin lapsen on mahdollista antaa oma tietoinen suostumuksensa.
Asevelvollisuus täytyy muuttaa noudattamaan Suomen lain tasa-arvoperiaatteita. Ei ole reilua eikä perusteltua vaatia kuukausia kestävää palvelusta vain yhdeltä sukupuolelta.

Kannatan perustuloa, koska byrokraattinen tukihelvetti väsyttää ihmisiä vieden aikaa ja energiaa, jota ihminen voisi käyttää esimerkiksi töiden hakemiseen, tekemiseen tai sairaudesta paranemiseen.

Huumeet pitäisi dekriminalisoida. Tämä helpottaisi huumausaineiden kontrollointia ja riippuvaisten hoitoon hakeutumista. Tämä myös tekisi huumekaupan näkyväksi ja näin turvallisemmaksi. Seksin myymisen ja ostamisen tulisi olla laillista. Ihmiskauppa on jo laitonta ja valtion täytyy pitää kansalaisistaan niin hyvää huolta, ettei kukaan tahtomattaan, vaihtoehtojen puutteesta, joudu seksityöhön. Valtion ei tule rajoittaa ihmisen omaa vartaloa koskevia valintoja. Kuitenkaan paritusta en kannata, koska välikäsien lisääminen heikentäisi prostituoitujen asemaa.

Kirkko ja valtio tulee erottaa. Kirkolla tulee olla vapaus vihkiä ja olla vihkimättä ketä haluaa, mutta tämän ei pitäisi vaikuttaa valtioon millään tavalla. Myös kristillisen kirkon erityisasema verotuksessa tulee purkaa.