Piraattipuolue » Pirkanmaa » Mark Stenbäck
Mark Stenbäck

Pirkanmaa / Tampere
Ohjelmistosuunnittelija, ohjelmistoarkkitehti
38 vuotta

etunimi.sukunimi@piraattipuolue.fi
 
Olen 38-vuotias ehdokas Tampereelta. Ehdokkaalta kysytään usein miksi tämä olisi paras tai edes hyvä valinta eduskuntaan. Vastaan kysymykseen omalta osaltani, mutta sitä ennen kerron lyhyesti itsestäni.

Varsinaista työhistoriaa minulle on kertynyt IT-alalta 18 vuoden verran minä aikana olen työskennellyt yli 15 eri yrityksessä niin Tampereella kuin PK-seudullakin sekä lyhyesti myös Yhdysvalloissa. Kaksi näistä oli startup-yrityksiä joissa olin perustajana ja kolmannessa olin työntekijänä eikä yksikään näistä noussut ilmaan. Muissa yrityksissä olen työskennellyt ohjelmistokehittäjänä, ohjelmisto- ja informaatioarkkitehtina sekä tiimin vetäjänä niin sisäisen kehityksen hankkeissa kuin konsulttina ja alihankkijanakin. Tähän aikaan mahtuu myös muutamia kipeitä työttömyyden jaksoja sekä monipuolisesti kokemuksia niin onnistumisista kuin IT-alan epäkohdistakin niin yksityisellä kuin julkisellakin puolella ja uskallankin väittää olevani työvuosiini nähden keskimääräistä kokeneempi. Tällä hetkellä työskentelen ohjelmistosuunnittelijana Patria Aviation Oy:ssa.

Henkilökohtaisessa elämästäni voin kertoa sen verran, että olen eronnut, lapsia ei toiveista huolimatta koskaan tullut ja elän tätä nykyään yksin koirani kanssa Härmälässä. Tässä yhteydessä on yleensä tapana kertoa harrastuksista ja muusta vapaa-ajan toiminnasta joita lukijan olisi helppo arvostaa, mutta todellisuus on, että merkittävä osa vapaa-ajan elämästäni liittyy kamppailuuni ylipainoa vastaan sekä niihin moninaisiin mielenkiinnon kohteisiin joilla usein harhautan itseäni tekemään ja miettimään muita asioita kuin terveyttäni.

Olen Suomen ja Yhdysvaltojen kaksoiskansalainen tai kuten itse asian ilmaisen, olen suomalainen jolla on sattumalta myös Yhdysvaltojen kansalaisuus. Vanhempani ja heidän vanhempansa ovat suomalaisia, olen asunut Suomessa lähes koko ikäni ja Ruotsissakin pidempään kuin Yhdysvalloissa jossa kävin lähinnä syntymässä jossa perustuslain 14. lisäyksen mukaan jokainen maassa syntynyt lapsi saa synnyinoikeutenaan maan kansalaisuuden. Yhdysvaltojen ippuvalaa en ole koskaan lausunut, mutta varusmiehenä sotilasvalan kylläkin.

Poliittisesti luonnehtisin itseäni sosiaaliliberaaliksi. Uskon vahvasti, että valtion tehtävänä on tarjota kansalaisilleen turvallisuutta sekä yhtäläiset mahdollisuudet toteuttaa itseään elämässään, mutta myös kunnioittaa kansalaisten yksityisyyttä sekä välttää asettamasta tarpeettomia rajoituksia kansalaisen toiminnanvapaudelle. Ihmisillä tulisi olla mahdollisimman hyvät mahdollisuudet hyödyntää myötäsyntyistä luovuuttaan ja ahkeruuttaan pyrkiessään kehittämään itseään ja tavoitellessaan parempaa elämää itselleen ja läheisilleen sekä välillisesti myös muulle yhteiskunnalle.

Mielestäni inhimillinen äly, luovuus ja kyky ratkaista ongelmia ovat suomalaisia luonnonvaroja jotka eivät hyödyntämällä lopu joten Suomen tulisi panostaa erityisesti ja monipuolisesti (ilmaiseen) koulutukseen sekä tutkimukseen ja kehitykseen. Jos emme voi kilpailla muun maailman kanssa halvalla työvoimalla ja raaka-ainetuotannolla, niin voisimme kuitenkin olla tieteiden ja taiteiden edelläkävijöitä, jos vain annamme siihen itsellemme mahdollisuuden.

Puolustan tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia sekä uskon, että talouskasvun ja luonnonsuojelun usein ristiriitaiset tavoitteet on mahdollista tasapainottaa kestäväksi hyvinvoinniksi. Uskon demokratiaan ja kansalaisyhteiskuntaan jossa julkinen päätöksenteko prosesseineen tulee olla lähtökohtaisesti avointa ja rohkaista myös kansalaiskeskusteluun. Olen unionisti eli mielestäni Suomen EU-jäsenyydestä on enemmän hyötyä kuin haittaa ja mielestäni Suomen tulisi myös aktiivisesti hakea Nato-jäsenyyttä samalla, kun Puolustusvoimat nostetaan tasolle joka vaaditaan kykyyn puolustaa itsenäisesti koko maata. Mielestäni tämä edellyttää myös, että vahvan maanpuolustustahdon omaaville reserviläisille tarjotaan monipuolisemmat toimintamahdollisuudet osana syvän puolustuksen kehittämistä.

Lopuksi palaten takaisin siihen miksi juuri minä olisin hyvä valinta eduskuntaan? Rehellinen vastaus on etten tiedä. En ole urapoliitikko joten en ole harjaantunut ”politiikan tekijä”. Olen tehnyt urani erityisesti ohjelmistoarkkitehtina ja tässä työssä olen tottunut tunnistamaan tarpeita, vaatimuksia ja riskejä joiden perusteella pyrin löytämään ratkaisuja jotka vastaisivat näihin mahdollisimman hyvin. Minulla on myös paha tapa pureutua usein toisteltuihin fraaseihin ja purkaa ne auki selvittääkseni itselleni mitä niillä oikeasti yritetään sanoa. Koska en ole urapoliitikko ja olen varsin hyvä siinä mitä työkseni teen minua ei päätöksiä tehtäessä kiinnosta se missä määrin ne edistävät poliittista uraani ja uudelleen valintaani seuraavissa vaaleissa vaan huomioni keskittyy ennen kaikkea siihen mikä on päätöksen vaikutus yksittäiseen ihmiseen ja ihmisryhmään sekä millä tavalla se palvelee Suomen yhteiskunnallista etua. Jos epäonnistun ihmisten ja heidän etujensa edustamisessa voin aina palata takaisin ohjelmistoalalle.

Luulen, että tämä tekee minusta joko parhaan mahdollisen tai pahimman mahdollisen kansanedustajan. Äänestäjänä sinä päätät kumpi vaihtoehto olisi todennäköisempi.