Piraattipuolue » Uncategorized » Juha Oinonen
Juha Oinonen

Helsinki
Piraattien eduskuntavaaliehdokas Helsingin vaalipiirissä
Filosofian maisteri, tietotekniikka-asiantuntija
44 vuotta

Facebook
Vaaligalleria-haastattelu
etunimi.sukunimi@piraattipuolue.fi
 
 
Olen 44-vuotias filosofian maisteri ja työskentelen tietotekniikan asiantuntijatehtävissä. Perheeseeni kuuluu puoliso ja kouluikäiset lapset.

Ennen kuin hakeuduin ehdokkaaksi, osallistuin politiikkaan vain äänestämällä, sekä ihmettelemällä yhteisten asioiden hoidon kummallisuuksia lähipiirille. Vuoden 2007 vaaleihin liittyneestä vaalirahakohusta lähtien olemme nähneet yhä uusia politiikan sotkuja ja paljastuksia. Jatkuvat tosielämästä täysin irrallaan olevat poliitikkojen lausunnot ja virkamiesratkaisut, yhtenä näistä viimesyksyinen Viskigate, vahvistavat asiaa: muutos on välttämätön. Itsenäisyyspäivien mellakointi ja kasvava nationalismi ovat myös hälytysmerkkejä, monien usko poliittiseen järjestelmään heikkenee. Millaisen Suomen haluamme nyt ja tulevaisuudessa?

Uskon järkiperäiseen, sidonnaisuuksista vapaaseen päätöksentekoon. Lamaantuneen ja itseään pönkittävän vanhojen puolueiden eduskunnan tilalle tarvitaan ajattelevia ihmisiä, joiden päätöksentekoa ei ohjaa kansakunnan etu, ei suppea etupiiri. Poliittisen järjestelmän toimivana säilyttäminen on tärkeää, toimiva demokratia on paras tapa hoitaa yhteisiä asioita ja taata ihmisten välinen tasa-arvo. Demokratiaa pitää kuitenkin kehittää yhteiskunnan ja tekniikan kehittyessä, jotta ihmisten ääni saadaan paremmin kuuluviin. Kansalaisaloitejärjestelmä on askel oikeaan suuntaan, mutta lisää tarvitaan.

Virkamiehet toimivat lakien perusteella, joten lainsäädännön keventäminen ja tarkoituksenmukaisuus on tärkeää. Sääntelyllä on paikkansa, mutta sen roolina on turvata minimiedellytykset ja suojella niitä jotka suojelua tarvitsevat, eikä rajoittaa normaalia elämää tai yrittämistä.

Vaikka Suomella ja suomalaisilla on nyt taloudellisesti vaikeampaa kuin ennen lamaa, toivoa paremmasta on. Meillä on paljon hyvää, kuten ilmainen koulutus, josta on pidettävä kiinni. Verotuksessa ja sosiaaliturvassa on kehittämisen varaa oikeudenmukaisempaan ja kannustavampaan suuntaan.

Tärkeintä on kuitenkin poliittisen ilmapiirin muutos. Tässä uudet puolueet, kuten Piraatit ja syksyllä perustettu Viskipuolue, ovat tärkeinä tiennäyttäjinä. Muutos tarvitsee myös sinua. Osallistu ja äänestä todellisen muutoksen puolesta! Ja kerro myös kavereille!