Piraattipuolue » Purje » Piraatit ryntäävät valtuustoihin
Piraatit ryntäävät valtuustoihin
3.9.2012 - 9.16

Teksti: Ville Hautakangas ja Ahto Apajalahti

Piraattipuolueella on kunnallisvaaleissa erinomaiset mahdollisuudet mennä läpi. Tilanne on lupaava esimerkiksi eräissä suurissa kaupungeissa. Jos Tampereella saadaan sama määrä ääniä kuin eduskuntavaaleissa, sillä tulee jo valtuustopaikka. Helsingissä, Espoossa, Jyväskylässä ja Turussa muutama sata lisä-ääntä eduskuntavaaleihin nähden riittää paikan saamiseen.

Suomen Kuvalehdessä arveltiin jo viime syksynä, että eduskunnan ulkopuolisista puolueista Piraattipuolue on kunnallisvaaleissa todennäköisin yllättäjä. Piraattipuolueen tavoitteena on saada 300 ehdokasta 40 eri kunnassa.

Piraattipuolueen mahdollisuuksia parantaa edelleen se, että puolueen kannatus vasta äänestysikään tulevien keskuudessa on suurta. TNS Gallupin vaalien alla toteuttamassa kyselytutkimuksessa selvisi, että Piraattipuolueen kannatus 18-28-vuotiaiden keskuudessa oli 4,5 prosenttia. Yläkouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa ennen eduskuntavaaleja järjestetyissä varjovaaleissa piraatit saivat 5,5 prosentin kannatuksen. Piraateille tulee koko ajan paljon uusia äänestäjiä.

Mitä kunnallispolitiikka tarjoaa piraateille?

Kunnallispolitiikka on Suomessa paras tilaisuus päästä mukaan poliittiseen vaikuttamiseen. Kunnallisvaaleissa myös pienet puolueet pääsevät läpi paljon helpommin kuin eduskunta- tai eurovaaleissa. Ja kunnan- tai kaupunginvaltuustossa tulevaisuuden vaikuttajat viimeistään oppivat, miten asioihin vaikutetaan – ja pääsevät, jossain määrin, vaikuttamaan noihin toimintatapoihin.

Kunnallisvaalivoittojen kautta ovat valtakunnanpolitiikkaan ponnistaneet niin vihreät kuin perussuomalaisetkin. Myös Saksan piraattipuolueen ilmiömäinen nousu viimeisen vuoden aikana lähti liikkeelle paikallistasolta.

Mitä piraatit tarjoavat kunnallispolitiikalle?

Piraattipuolue ajaa demokratian siirtämistä uudelle vuosituhannelle. Tämä olisi erittäin hyvä aloittaa läheltä. Valtuustoissa haluamme siirtää vallan kuntalaisille, ja jättää hyvävelikerhot ja korruptioklikit, niin sanotun ”maan tavan”, menneisyyden harmiksi.

Vaadimme kunnallisella tasolla samaa kuin valtiollisellakin: haluamme muuttaa valtuustojen ja kunnallishallintojen toiminnan täysin avoimeksi. Asettaa kaikki asiakirjat, lausunnot ja hankkeet verkkoon kuntalaisten arvioitaviksi, ottaa palautteen huomioon, ja videoida kaikki kokoukset suorina Internetiin. Kansalaisyhteiskunta on otettava aiempaa huomattavasti paremmin mukaan kunnallistason päätöksentekoon.

Useimmissa kunnissa nämä asiat on toteutettu miten sattuu, jos lainkaan. Mutta jos meillä Piraattipuolueessa on varaa ja taitoa tällaiseen avoimuuteen niin luulisi niitä löytyvän kunnistakin. Vain tahto puuttuu.

Vaadimme myös kansanäänestyksiä esimerkiksi kuntaliitoksista tai muista päätöksenteon, yhteiskuntarakenteen tai talouden kannalta merkittävistä hankkeista. Äänestys tietenkin edellyttää, että kaikki asiat ovat avoimesti esillä. Kun kiinnostuneet pääsevät tietoon käsiksi, myös mahdolliset vääristelyt ja kaunistelut voidaan havaita ajoissa, jo ennen kuin tuhoon tuomittuihin hankkeisiin on upotettu miljoonia.

Selkeästi tärkein syy, joka kannusti eduskuntavaaleissa piraattien äänestämiseen oli, että piraatit ymmärtävät Internetin ja tietoyhteiskunnan toimintaa. Tämä ilmeni Piraattipuolueen tekemästä verkkokyselystä, johon vastasi yli 1 000 puolueen jäsentä, kannattajaa ja kiinnostunutta kesällä 2011. Ehdokkaiden vapaamielisyys ja arvoliberaalius oli myös yksi merkittävimmistä syistä.

Piraateilla on paljon asioita ajettavana paikallistasollakin, pelkästään ydinasioidensa suhteen. Me emme tule puolustelemaan suljettuja, kalliita ja turhia julkisia hankintoja ”sika säkissä” -menettelyllä, vaan vaatimaan kunnolla määriteltyjä, avoimia ja toimivia tietojärjestelmiä.

Nopeiden kuituyhteyksien vetäminen tai langattoman verkon levittäminen kuulostavat pieniltä asioilta, ja kustannuksiltaan ovatkin sitä. Mutta paikallisen kilpailukyvyn lisäämisessä ne ovat koko ajan merkittävämpiä.

Sananvapauden, avoimuuden ja yksityisyyden puolustajina, piraatit eivät hyväksy mitään Internet-sensuuria kouluihin tai kirjastoihin. Emme halua ihmisten holhoamista ja urkintaa, vaan luottamusyhteiskunnan. Ihminen, joka tuntee olevansa luotettu ja vapaa valitsemaan, valitsee muiden ihmisten ja ympäristön kannalta paremmin. Me emme tue järjestelmiä, jotka alistavat rehellistäkin ihmistä, eivätkä edes ole tehokkaita yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemisessa.

Piraattien ihannekunta on avoin ja vapaa. Kaikenlaisille ihmisille on tilaa, ja kaikenlaiset toimijat pääsevät vaikuttamaan.


5 Vastauksia (Vastaa)

 1. Roki (28.9.2012)

  Tervetuloa paikalliseen valtuustoon, jos hyvin käy.

  Tietojärjestelmien hankinnassa uskon paikallisten ylläpitäjien olevan linjoillanne, mutta hieman tukea tarvitaan vielä päättävän elimen mietintöjä ohjaamaan.

  Pienenkin alueen (kunnan) kansanäänestys johtaa johonkin lopputulokseen, vaan onko se kaikille mieluisa?

  Valtion tasolla asiaanne torjutaan niin pitkään kuin mahdollista.

 2. Markku Salomaa (9.10.2012)

  Uskon, että piraateilla on erinomaiset mahdollisuudet päästä läpi.

  Kuntavaalit on iso ja tärkeä asia piraateille.

  Viisaita tyyppejä löytyy piraateista paljonkin.

 3. PirateMonk (21.10.2012)

  kannatettu ja äänestetty.

  uskoni rippeet sanovat, että kyllä se elitisti hallitussieltä vieltä alas ajetaan. demokraattisen rauhallisin ottein :D

 4. eino (29.10.2012)

  menikö ketään läpi uudellamaalla?

 5. admin (1.11.2012)

  Eino: Valitettavasti Uudellamaalla tai koko maassa ei mennyt ketään läpi.Vastaa

Nimi / nimimerkki
(* pakollinen)
Sähköposti
( * pakollinen - ei julkaista)
Verkkosivut
Viesti
(* pakollinen)