Piraattipuolue » Lehdistötiedotteet » Avoimen verkon ylläpitäjää ei tule asettaa vastuuseen tekijänoikeusrikkomuksista
Avoimen verkon ylläpitäjää ei tule asettaa vastuuseen tekijänoikeusrikkomuksista
21.7.2011 - 10.49

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus (TTVK) on haastanut pohjanmaalaisen naisen oikeuteen tekijänoikeusrikkomuksesta. Nainen ylläpiti avointa verkkoa, jonka kautta tuntematon henkilö käytti DC++ vertaisverkko-ohjelmaa. 10 minuutin käytöstä TTVK väittää koituneen hulppeat 6000 euron vahingot.

– Viestin välittäjällä tulee olla vastuuvapaus verkon käyttäjien toimista, toteaa Piraattipuolueen varapuheenjohtaja Ahto Apajalahti. Kansalaisten oikeusturva on vaarassa, jos oikeuden ennakkopäätöksellä avoimen verkon tarjoajat asetetaan vastuuseen käyttäjien toimista, Apajalahti jatkaa.

Tapaus osoittaa TTVK:n toimintatavan epäkohdan. Yhtä IP-osoitetta ei voida kohdistaa tiettyyn henkilöön, joten yhdistyksen vaatimukset tekijänoikeuskorvauksista eivät ole oikeudenmukaisia. Ei voida myöskään olettaa, että yksittäisten käyttäjien tietämys tietoturvasta on riittävällä tasolla.

Oikeus käyttää avoimia verkkoja on vastikään vahvistettu laissa (RL 27, 7§3). Niitä tarjoavat yksityishenkilöiden lisäksi myös monet kahvilat, kirjastot ja jotkut kaupungitkin. Käyttöoikeus uhkaa kuitenkin tapauksen myötä jäädä teoreettiseksi, varsinkin kun kirjeiden määrä aiotaan kaksinkertaistaa tänä vuonna.

– TTVK on tähän asti lähinnä käynyt kiristyskohteina helppojen yksityishenkilöiden kimppuun, mutta uskaltaako näitä palveluita kukaan enää tarjota, jos joutuu muiden toimista korvausvastuuseen, Piraattipuolueen Mikko Rauhala pohtii.

Lisätietoja antavat

Ahto Apajalahti
Varapuheenjohtaja, Piraattipuolue
p. 045 310 2342

Mikko Rauhala
Hallituksen jäsen, Piraattipuolue
p. 044 339 3733Vastaa

Nimi / nimimerkki
(* pakollinen)
Sähköposti
( * pakollinen - ei julkaista)
Verkkosivut
Viesti
(* pakollinen)