Piraattipuolue » Lehdistötiedotteet » Jälleen oikeusmurha: lähes miljoonakorvaukset tekijänoikeusjutussa
Jälleen oikeusmurha: lähes miljoonakorvaukset tekijänoikeusjutussa
20.1.2011 - 16.16

Suomen tietoyhteiskunnallinen kehitys verkkopalvelujen osalta on jälleen saanut yhden naulan arkkuunsa käräjäoikeuden tuomittua kaksi helsinkiläistä vertaisverkkopalvelun ylläpitäjää huikeisiin 800 000 euron korvausmaksuihin. Tuomion perusteena on luvattoman verkkojakelun mahdollistaminen ja siihen osallistuminen. Finreactor-palvelun tuomioiden myötä käräjäoikeus siis jatkoi linjaa, jossa itse palvelun ylläpitäminen on jo tuomittavaa, vaikka lakia rikkoisikin ylläpitäjien sijaan osa käyttäjäkunnasta. Kyseinen verkkopalvelu sisälsi tiedostonjakamismahdollisuuden lisäksi myös keskustelupalvelun noin 1 600 käyttäjän kesken.

Kuten Piraattipuolue on jo aiemmin todennut, vastaavanlaisilla tuomioilla voidaan tehokkaasti tukahduttaa uusien laillisten palveluiden syntyminen, sillä sijaiskärsijän asemaan asetetaan verkkopalveluja kehittävät ylläpitäjät. Samalla periaatteella edes kirpputorien tuleminen markkinoille tänä päivänä olisi todennäköisesti mahdotonta, kuten myös suositut maailmanlaajuiset verkkopalvelut Facebook ja YouTube.

– On häpeällistä nähdä, miten yksityiselle organisaatiolle annetaan valta jahdata ihmisiä, joiden ei voida edes osoittaa aiheuttavan merkittävää tulonmenetystä tai muutakaan haittaa kenellekään. Edes oikeista rikoksista ei yleensä voi saada näin suuria korvaussummia, huomauttaa Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto.

Syytteen takana oli Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus, joka saa muun muassa tyhjistä CD- ja DVD-levyistä, mp3-soittimista ja ulkoisista kovalevyistä perittävistä kasettimaksurahoista yli 200 000 euroa vuodessa.

– Jokaisen kuluttajan on nyt ymmärrettävä, että jos ostaa Suomesta näitä tallennusvälineitä, tukee tämänkaltaisia oikeusmurhia, Piraattipuolueen varapuheenjohtaja Ahto Apajalahti toteaa.

– Suomalaisen liike-elämän intresseissä olisikin nyt syytä äänekkäästi vastustaa TTVK:n sotaa kuluttajia vastaan, Apajalahti jatkaa.

– Suomessa on todennäköisesti yksi maailman tiukimmista tulkinnoista palveluntarjoajan vastuun suhteen ja tuomitut korvauksetkin alkavat olla jo kansainvälistä huippuluokkaa, Palmulehto muistuttaa.

– Monenko ihmisen elämän TTVK saa vielä pilata, ennen kuin lainsäädäntöä muutetaan, kyselee Apajalahti.

A-studion juttu ilmeisesti toisesta tuomitusta

Lisätietoja:

Pasi Palmulehto
Puheenjohtaja, Piraattipuolue
045 310 2340

Ahto Apajalahti
Varapuheenjohtaja, Piraattipuolue
045 310 2342Vastaa

Nimi / nimimerkki
(* pakollinen)
Sähköposti
( * pakollinen - ei julkaista)
Verkkosivut
Viesti
(* pakollinen)