Piraattipuolue » Lehdistötiedotteet » Hyvitysmaksujen laajennusta vastustava adressi keräsi illan aikana yli tuhat allekirjoitusta
Hyvitysmaksujen laajennusta vastustava adressi keräsi illan aikana yli tuhat allekirjoitusta
16.12.2010 - 1.37

Osoitteessa http://www.adressit.com/seis_hyvitysmaksun_laajentamiselle olevassa adressissa vastustetaan hyvitysmaksun laajentamista. Adressi oli kerännyt keskiviikon myöhäisiltaan mennessä 1100 nimeä. Allekirjoitustahti jatkuu edelleen kiivaana. Tieto adressista levisi Internetin sosiaalisessa mediassa.

Keskeiset tekijänoikeusjärjestöt ovat vaatineet hyvitysmaksun ulottamista matkapuhelimiin. Allekirjoittaneiden pelkona on maksun laajeneminen käsittämään myös muistitikut ja tietokoneiden kiintolevyt. Saatujen tietojen perusteella valtioneuvoston on määrä käsitellä hyvitysmaksuasiaa torstaina klo 13.00.

Kaikki digitaalinen käyttö on käytännössä kopiointia, eikä vanhentunut hyvitysmaksun periaate toimi. Pahimmillaan kuluttaja, joka haluaa siirtää ostamaltaan äänilevyltä musiikkia puhelimeensa, joutuisi maksamaan hyvitysmaksua monta kertaa: CD:stä, kiintolevystä, muistikortista, jopa puhelimesta.

– Hyvitysmaksun idea pohjautuu vuodelta 1909 peräisin olevaan mekanisointimaksuun, joka kohdistui automaattipianoissa käytettyihin nuottirulliin. Kehitys on yksinkertaisesti kulkenut koko sotkun ohitse. Nykyisin kyse on lähinnä kömpelöstä tulonsiirrosta kuluttajilta mediateollisuudelle, valistaa Piraattipuolueen puoluesihteeri Harri Kivistö.

Tallennusmedioiden ja viestintälaitteiden hintojen nostaminen ajaisi ihmiset tilaamaan yhä useammin tuotteensa ulkomailta, ja tämä vähentäisi kotimaisten tuotteiden kysyntää. Tietoinen hintojen nostaminen on haitallista kansainvälisillä markkinoilla.

– On harmillista, että tällaisesta vanhentuneesta järjestelmästä ei osata yhteisen edun nimissä luopua, vaan sille esitetään tiukennuksia epäpätevistä perusteluista huolimatta, pahoittelee Piraattinuorten varapuheenjohtaja Joonas Mäkinen.

Lisätietoja antavat:

Janne Paalijärvi
Tiedottaja, Piraattipuolue
040 527 5470

Joonas Mäkinen
Varapuheenjohtaja, Piraattinuoret
040 700 5190Vastaa

Nimi / nimimerkki
(* pakollinen)
Sähköposti
( * pakollinen - ei julkaista)
Verkkosivut
Viesti
(* pakollinen)