Piraattipuolue » Lehdistötiedotteet » Tekijänoikeusjärjestöille esitetään roskapostitusoikeutta
Tekijänoikeusjärjestöille esitetään roskapostitusoikeutta
3.11.2010 - 5.36

Suomen tasavallan presidentti esitti 29.10. eduskunnalle lakiuudistuksen, jossa tekijänoikeusjärjestöille annettaisiin oikeus ottaa yhteys teleoperaattoriin ja vaatia operaattoria lähettämään uhkailukirjeitä käyttäjille, joiden epäillään lataavan luvattomasti. Esitys on perin erikoinen, sillä pelkkä epäilys riittää ilman todistusvastuuta.

– Jos Suomen tietoyhteiskunnallinen kehitys on tällaisissa käsissä, kannattaisiko luovuttaa valta jo suosiolla, tivaa Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto ja jatkaa: Nytkin ollaan jälleen kerran säätämässä lakia, joka ei edes velvoita erottelemaan syytöntä syyllisestä. Vaikka kirjeillä ei ole seuraamuksia, tämä on suora hyökkäys asiakaskuntaa vastaan.

Varoituskirjemenettelyä ei voi edes säätää nykyisten yksityisyyssuojalakien puitteissa, vaan hallituksen esityksessä ehdotetaan yksityisyyden suojaa heikennettäväksi muuttamalla pahamaineista Lex Nokiaa. Tietosuojalain käsittelyn aikana vakuutettiin, ettei sillä olisi mitään tekemistä piratismin kanssa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteessa kerrotaan vapaan tiedostonjakamisen haittaavan ”sähköisten sisältöjen laillisten markkinoiden kehitystä”. Haitat arvioidaan jopa satojen miljoonien eurojen suurusiksi. Todellisuudessa juuri vapaa tiedostonjakaminen on pakottanut vastahakoisen mediateollisuuden tarjoamaan vähitellen sisältöä netissäkin. Arviot piratismin aiheuttamista jättimenetyksistä on murskattu kerta toisensa jälkeen, ja on siksi hämmentävää, että niitä käytetään lakiesityksen perusteluissa.

– Roskaposti ei tule vaikuttamaan tiedostonjakamiseen. Todennäköisesti varoituskirjemenettelyn tarkoituksena onkin vain luoda järjestelmä, jota voi savun hälvennyttyä laajentaa ja kiristää, ”koska muillakin on”, valaisee Piraattipuolueen puoluesihteeri Harri Kivistö.

Kolmesta poikki -laki on säädetty jo muutamissa muissa maissa ja se on kohdannut kovaa vastarintaa sekä ongelmia. Tekijänoikeusjärjestöt ovat kiivaasti vaatineet samaa nettiyhteyden katkaisuoikeutta myös Suomeen. Muun muassa Briteissä on laskettu seurantamenetelmien maksavan jopa 400 miljoonaa euroa vuodessa. Suomessa kaikki aiheutuvat kulut jäävät taiteilijoiden maksettavaksi.

– Piratismi ei koskaan tule aiheuttamaan niin suuria menetyksiä luoville aloille kuin piratismin vastainen taistelu, jota tekijänoikeusjärjestöt käyvät kuluista piittaamatta, täydentää Palmulehto.

Lisää tietoa antaa:

Pasi Palmulehto
Puheenjohtaja
045 310 2340

Ahto Apajalahti
Varapuheenjohtaja
045 310 2342



Vastaa

Nimi / nimimerkki
(* pakollinen)
Sähköposti
( * pakollinen - ei julkaista)
Verkkosivut
Viesti
(* pakollinen)