Piraattipuolue » Lehdistötiedotteet » Vihreät petti nettikansan – varoituskirjelaki johtamassa satoihin tuhansiin yhteydenottoihin
Vihreät petti nettikansan – varoituskirjelaki johtamassa satoihin tuhansiin yhteydenottoihin
23.11.2010 - 8.13

Eduskunnan käsittelyssä on parhaillaan varoituskirjelaiksi kutsuttu esitys. Se sallisi oikeudenhaltijoiden vaatia teleyrityksiä lähettämään varoituskirjeitä tekijänoikeuksien rikkomisesta epäiltyjen koteihin. Esityksellä muutettaisiin tekijänoikeuslain lisäksi sähköisen viestinnän tietosuojalakia, jonka osalta yksityisyyden suojaa heikennettiin jo aiemmin Lex Nokialla.

– Kyse on aivan poikkeuksellisesta järjestelystä, jossa teosten levittäjäyhtiöt saavat kummallisia etuoikeuksia, joita ei ole millään muulla alalla, kritisoi Piraattipuolueen varapuheenjohtaja Ahto Apajalahti.

Pelkästään TeliaSonera vastaanottaa ulkomaisilta tahoilta tällä hetkellä vuosittain noin sata tuhatta ilmoitusta asiakkaitaan koskevista tekijänoikeuksien rikkomisepäilyistä. Nykyisen lain puitteissa ilmoituksille ei tehdä mitään, mutta lakimuutoksen myötä ne voisivat johtaa varoituskirjeisiin.

– Suomalaiset oikeudenhaltijatahot voisivat lakimuutoksen myötä sopia amerikkalaisten kanssa välittävänsä näitä ilmoituksia, jotka johtaisivat varoituskirjeisiin, toteaa Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto.

Ainoa lain lähetekeskustelussa puheenvuoron pitänyt kansanedustaja oli vihreiden Jyrki Kasvi. Hän ei kuitenkaan asettunut suoraan vastustamaan lakia. Vihreät kansanedustajat eivät todennäköisesti aio äänestää lakia vastaan.

– Vihreä liitto on yrittänyt luoda itselleen mainetta järkevänä tietoyhteiskuntapuolueena. Puolueen selkärangattomuus on paljastunut jälleen, kun hallituksessa olisi pitänyt tehdä jotakin konkreettista älyttömän lain pysäyttämiseksi, huomauttaa Palmulehto.

Lakiesityksen keskeisenä perusteluna käytetään väitettyjä piratismin aiheuttamia tappioita. Niitä koskeva tutkimus on viihdeteollisuuden etujärjestöjen tilaama, ja sen on tehnyt konsulttiyritys, joka kertoo tehtäväkseen ”yrityslobbauksen edistämisen”.

Tutkimuksessa oletetaan, että jokainen lataus vähentää yhtäaikaa elokuvissa käyntiä, elokuvien ostamista ja vuokrausta. Kuitenkin nettilataamisen ohessa esimerkiksi elokuvissa käynti on ollut viime vuosina kasvussa. Lisäksi tutkimuksessa väitetään, että jokainen liikevaihdosta muka menetetty euro vähentää suorassa suhteessa työpaikkoja alalta, mikä ei tietenkään voi pitää paikkaansa. Yritysten tehtävänä on tuottaa voittoa, ei työllistää.

– Tutkimuksen toteutus on kelvotonta ja johtopäätökset virheellisiä. Ei ole hyväksyttävää, että hallitus käyttää yksipuolista lobbareiden tilaamaa, tahallisesti harhaanjohtavaa tietoa lakiesitysten perusteina, arvostelee Palmulehto.

Lain asiantuntijakuulemiset alkavat sivistysvaliokunnassa kuluvalla viikolla.

– Valiokunnassa on kuultava monipuolista asiantuntijajoukkoa. Tekijänoikeusjärjestöjen yliedustuksen on loputtava, ja myös puolueettomia asiantuntijoita, teleyrityksiä ja kuluttajia on kuultava tasa-arvoisesti, vaatii Piraattipuolueen varapuheenjohtaja Ahto Apajalahti.

Lisää tietoa antaa:

Pasi Palmulehto
Puheenjohtaja
045 310 2340

Ahto Apajalahti
Varapuheenjohtaja
045 310 2342Vastaa

Nimi / nimimerkki
(* pakollinen)
Sähköposti
( * pakollinen - ei julkaista)
Verkkosivut
Viesti
(* pakollinen)