Piraattipuolue » Lehdistötiedotteet » Turun nettipiratismituomio täysin epäoikeudenmukainen
Turun nettipiratismituomio täysin epäoikeudenmukainen
6.10.2010 - 18.47

Turun käräjäoikeus on tuominnut miehen 300 000 euron korvauksiin tekijänoikeusrikoksista. Lisäksi syytetylle langetettiin neljän kuukauden ehdollinen vankeustuomio. Tuomio on selvästi liian kova suhteessa suomalaiseen oikeuskäytäntöön. Tuomittu tuskin tulee koskaan maksamaan ylisuuria korvauksia takaisin, eivätkä ne ole missään suhtessa oikeudenmukaisia.

Käräjäoikeus perusteli tuomiota mediateollisuudelle aiheutetulla haitalla, mutta Piraattipuolueen mukaan haittoja ei ole tosiasiallisesti todistettu. Monien tutkimusten mukaan nettijakelu ei haittaa oleellisesti levymyyntiä, eikä varsinkaan niin paljon kuin käräjäoikeus on laskenut. Ladattu kopio ei tarkoita menetettyä myyntiä.

Turkulaismies ylläpiti Direct Connect -vertaisverkkoa, jonka perusteella hänelle langetettiin tuomio. Palvelun ylläpito mahdollisti tiedostojen jakelun suoraan käyttäjältä toiselle, eivätkä tiedostot sijainneet palvelimella. Esimerkiksi YouTube olisi tämän logiikan mukaan paljon selvemmin syyllinen raskaisiin tekijänoikeusrikoksiin, sillä tekijänoikeutta loukkaavat videot jopa sijaitsevat sen palvelimilla.Tämänkaltainen tulkinta palveluntarjoajan vastuusta tulee karkoittamaan Suomesta innovatiiviset palvelut tulevaisuudessakin.

Tuomio on jälleen esimerkki epäoikeudenmukaisista tekijänoikeusrikkomusten rangaistuksista. Tekijänoikeuslakia on muutettava tällaisten oikeusmurhien lopettamiseksi,kiteyttää Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto.

Lisätietoja:

Pasi Palmulehto
Puheenjohtaja
045 310 2340

Ahto Apajalahti

Varapuheenjohtaja
045 310 2342


Vastaa

Nimi / nimimerkki
(* pakollinen)
Sähköposti
( * pakollinen - ei julkaista)
Verkkosivut
Viesti
(* pakollinen)