Piraattipuolue » Lehdistötiedotteet » Limewiren tuomio haitallista tietoyhteiskuntakehitystä
Limewiren tuomio haitallista tietoyhteiskuntakehitystä
27.10.2010 - 19.43

Yhdysvaltalainen tuomioistuin on tuominnut LimeWire-ohjelman laittomaksi, koska ohjelman avulla suoritetaan tekijänoikeusrikkomuksia. Päätös vaikuttaa merkittävästi internetin toimintaan, koska sen perusteella voidaan määrätä myös muita vertaisverkkoja suljettaviksi tai vastaavanlaisia ohjelmia laittomiksi.

Päätös jatkaa valitettavaa linjaa, jossa verkkojen ja ohjelmien ylläpitäjät sekä kehittäjät ovat vastuussa käyttäjien tekemistä rikkomuksista. Yhtä loogista on pitää autokauppaa vastuussa ylinopeuksista, tai veitsitehdasta puukotuksista. Myös Suomessa voidaan nykyään pitää ylläpitäjiä vastuussa käyttäjien tekijänoikeusrikkomuksista, kuten Finreactor-tuomio osoittaa.

– Ohjelman kieltäminen ei varmasti vaikuta ollenkaan tiedostonjakeluun. Sen tilalle löytyy lukuisia vaihtoehtoja, perustelee Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto.

Jos päätöstä sovellettaisiin tasavertaisesti muihin yrityksiin, YouTuben, Googlen ja Facebookin kaltaiset palvelut olisivat vaarassa. Käyttäjät voivat näiden palveluiden avulla harrastaa laajamittaista tekijänoikeuksien rikkomista. Tekijänoikeuslainsäädäntö jarruttaa selvästi tietoyhteiskunnan kehitystä ja uusien palveluiden käyttöönottamista.

– Oli sitten kyse videonauhureista tai kannettavista mp3-soittimista, mediateollisuus on kautta historian haastanut tekniikan kehittäjiä oikeuteen. Keksijöiden rankaiseminen ei ole lainkaan järkevää, toteaa Piraattipuolueen puoluesihteeri Harri Kivistö.

– Ohjelman kehittäjiä ei tule asettaa vastuuseen käyttäjien tekemisistä, Palmulehto jatkaa.

Lisätietoja:

Pasi Palmulehto
Puheenjohtaja
045 310 2340

Ahto Apajalahti
Varapuheenjohtaja
045 310 2342Vastaa

Nimi / nimimerkki
(* pakollinen)
Sähköposti
( * pakollinen - ei julkaista)
Verkkosivut
Viesti
(* pakollinen)