Piraattipuolue » Lehdistötiedotteet » Jälleen mittavat korvausvaatimukset vertaisverkkopalvelun ylläpitäjälle
Jälleen mittavat korvausvaatimukset vertaisverkkopalvelun ylläpitäjälle
11.10.2010 - 15.26

Suomessa on jälleen langetettu mittavat korvausvaatimukset tekijänoikeusrikoksesta. Korvaussumma on tällä kertaa 375 000 euroa oululaismiehelle, kun se oli turkulaiselle ”vain” 300 000 euroa. Tuomioistuinten käytännöksi lienee tullut pilata jokaisen nettilataajan elämä käsittämättömillä tuomioilla, jotka eivät ole missään mielessä suhteellisia aiheutettuun haittaan.

Tiedostonjakopalvelinten ylläpitäjien tuomitseminen ei kuitenkaan vaikuta nettilataamiseen mitenkään. Palvelimet siirtyvät ulkomaille, eivätkä latausmäärät muutu lainkaan. Yhteiskunnalle tulee kuitenkin huomattavia kuluja oikeudenkäynnistä. Suuri korvaussumma eristää tuomitun tehokkaasti työelämästä, joka lisää yhteiskunnan vahingoksi koituvia kustannuksia entisestään.

– Käräjäoikeudet yrittävät tehdä tuomituista varoittavia esimerkkejä, joilla yritetään pelotella nettilataajia. Pelottelu ei kuitenkaan toimi, vaan viihdeteollisuuden tulisikin sopeutua kehittyvään markkinatilanteeseen tarjoamalla parempia palveluita, toteaa Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto.

Palvelujen ylläpitäjät ottavat merkittävän henkilökohtaisen riskin. Oikeuslaitokselle riskinä on kuitenkin, että satunnaisesti kohdentuvat ja ylimitoitetut tuomiot tekevät tuomituista marttyyrejä. Surkuhupaisaksi tilanteen tekeekin se, että ilman ansiotarkoitusta oman oikeuskäsityksensä mukaisesti yleishyödyllistä palvelua ylläpitävät kansalaiset tuomitaan toisten tekemistä tekijänoikeusloukkauksista.

Lisätietoja:

Pasi Palmulehto
Puheenjohtaja
045 310 2340

Ahto Apajalahti
Varapuheenjohtaja
045 310 2342Vastaa

Nimi / nimimerkki
(* pakollinen)
Sähköposti
( * pakollinen - ei julkaista)
Verkkosivut
Viesti
(* pakollinen)