Piraattipuolue » Lehdistötiedotteet » Piraattipuolue ei halua uhkailukirjeitä yhteenkään kotiin
Piraattipuolue ei halua uhkailukirjeitä yhteenkään kotiin
25.5.2010 - 16.48

Kulttuuriministeri Stefan Wallin on esittänyt lakimuutosta, joka pakottaisi teleyritykset lähettämään oikeudenhaltijoiden vaatimuksesta uhkailukirjeitä nettipiratismista epäiltyjen asiakkaidensa koteihin. Ehdotus ei ole yhteensopiva oikeusvaltioiden perusperiaatteiden kanssa. Poliisin esitutkinnan pitää aina selvittää, onko aihetta jatkotoimenpiteisiin.

Varoituskirjemenettely olisi oikeudenkäytössämme täysin poikkeuksellinen. Samalla se olisi vaarallinen ennakkotapaus oikeudenhaltijoiden ja teleyritysten asettamisesta yksityisen tekijänoikeuspoliisin asemaan.

– Perustuslain kolmannen pykälän perusteella tuomiovaltaa käyttävät riippumattomat tuomioistuimet, eikä tämä valta kuulu yrityksille, muistuttaa Piraattipuolueen hallituslainen Panu Horsmalahti.

Kirjeiden lähettelyä ei myöskään voitaisi kohdistaa epäiltyyn riittävällä tarkkuudella. Samaa yhteyttä käyttävät usein perheet ja kämppäkaverit, puhumattakaan suurista yhteisötilaajista tai avoimista langattomista verkoista. Sivullinen henkilö saattaisi saada tietoa yksityisyyden piiriin kuuluvista asioista, eli siitä mitä yksityishenkilö on ladannut netistä. Kenellekään ulkopuoliselle ei kuulu tieto siitä, että jotakuta epäillään lain rikkomisesta.

– Wallinin mainostamat ”pehmeät keinot” tarkoittavat käytännössä keinoja, joiden avulla ohitetaan puolueeton oikeuslaitos, ja jotka lisäävät oikeudenhaltijoiden pelotteluvaltaa yksityishenkilöihin nähden, huomauttaa Piraattipuolueen tuore varapuheenjohtaja Ahto Apajalahti.

Uhkailukirjeet saattaisivat pelotella muutamia satunnaisia latailijoita kaidalle polulle. Myönteisempi yhteiskunnallinen vaikutus olisi sillä, että viihdeteollisuus kehittäisi palveluita, joita kuluttajat haluavat oikeasti käyttää.

– Viihdeteollisuus on käynnistänyt propagandakoneistonsa uskotellakseen piratismista aiheutuvan 350 miljoonan euron tappiot vuosittain. Ministeri Wallin todennäköisesti onkin lähtenyt uudelleenkierrättämään varoitusvaatimusta näiden roskapuheiden pohjalta, löylyttää Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto.

Lisätietoja antavat:

Pasi Palmulehto
Puheenjohtaja
045 310 2340

Ahto Apajalahti
Varapuheenjohtaja
045 310 2342Vastaa

Nimi / nimimerkki
(* pakollinen)
Sähköposti
( * pakollinen - ei julkaista)
Verkkosivut
Viesti
(* pakollinen)