Piraattipuolue » Lehdistötiedotteet » Äänitemyynnin laskuun ei yksiselitteistä syytä
Äänitemyynnin laskuun ei yksiselitteistä syytä
20.1.2010 - 21.12

Suomen ääni- ja kuvatallennetuottajat (ÄKT) syyttää musiikin myyntilukujen laskusta nettipiratismia (HS.fi, 20.1.). Todennäköisempiä syitä ovat musiikkialan oma kyvyttömyys sopeutua muuttuvaan liiketoimintaympäristöön sekä maailmanlaajuinen talouslama, jolla on ollut huomattava vaikutus Suomen talouteen.

Laman ohella musiikin myyntilukuihin vaikuttaa musiikin kanssa samoista rahoista kilpailevien videopeli- ja elokuva-alojen kehitys, jota koskevat luvut pitäisi selvittää ennen hätäisten johtopäätösten tekemistä. Monissa maissa digitaalisen musiikin myynti on kasvanut Suomea enemmän. Suomeen on markkina-alueen pienuuden vuoksi vaikea saada tarvittavia lisenssejä laajaan musiikin digitaalimyyntiin, mikä on vaikeuttanut alan kehitystä. Entä miten Spotifyn kaltaiset palvelut näkyvät myyntitilastoissa?

– Pirate Bay -tuomio notkahdutti Ruotsissa nettipiratismia hetkeksi, mutta sen määrä on jo noussut entiselle tasolleen, huomauttaa Piraattipuolueen puoluesihteeri Ahto Apajalahti.

Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan artistien tulot ovat kasvaneet vuosina 2000–2008 jopa 35 prosenttia. Samaan aikaan ruotsalaiset ovat olleet varsin vilkkaita nettipiratismin harrastajia. Levy-yhtiöiden tulot ovat vähentyneet, mutta alan kokonaisliikevaihto on pysynyt varsin vakaana.

– Suomen musiikkiala on antanut monien asiakkaidensa rahojen lipsua ulkomaille edullisempien levyostosten ja suoratoistopalvelujen muodossa. Nykyään musiikin tilaaminen ulkomailta on helppoa ja halpaa. Ellei palveluita paranneta, on turha valittaa niiden huonosta suosiosta, toteaa Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto.

Digitaalinen myynti on musiikkialan tulevaisuutta. Laillisen latauspalvelun on helppo kilpailla laittoman ilmaislevityksen kanssa käytettävyydessä, latausnopeuksissa, äänenlaadussa ja valikoimassa.

Piraattipuolueen mielestä teosten epäkaupallinen kopiointi, levittäminen ja muu käyttö pitäisi vapauttaa.

– Tutkimusten mukaan monet nettipiratismia harrastavat ovat aktiivisia musiikkiharrastajia, jotka käyttävät musiikkiin myös paljon rahaa. Miksi ÄKT syyttää myynnin laskusta parhaita asiakkaitaan? Palmulehto tiedustelee.

Lisätietoja antaa:

Pasi Palmulehto
Puheenjohtaja, Piraattipuolue
045 310 2340

Lähteet:
http://www.hs.fi/artikkeli/1135252284706
http://www.dn.se/kultur-noje/musik/artister-vinnare-pa-fildelningen-1.1012896
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1224460/Illegal-downloaders-spend-MORE-music-obey-law.html
http://www.ifpi.org/content/section_news/20091104.htmlVastaa

Nimi / nimimerkki
(* pakollinen)
Sähköposti
( * pakollinen - ei julkaista)
Verkkosivut
Viesti
(* pakollinen)