Piraattipuolue » Lehdistötiedotteet » Kööpenhaminan ilmastokokouksen joustettava patenteista
Kööpenhaminan ilmastokokouksen joustettava patenteista
12.12.2009 - 0.21

Piraattipuolue kummastelee EU:n ja Yhdysvaltojen kantaa vihreän teknologian patentteihin. Köyhät maat ovat vaatineet vihreän teknologian patenteista luopumista keinona päästöjen vähentämiseksi. Länsimaat eivät kuitenkaan ole halunneet avata keskustelua patenteista, vaikka kehitysmaiden käyttämät teknologiset ratkaisut vaikuttavat suoraan niiden päästöihin.

Se, että johtavat teollisuusmaat vaativat teollistuvia maita sitoutumaan sekä ilmastotavoitteisiin että tiukkoihin patentteihin, on ironista, sillä länsimaiden varhainen teollistuminen on perustunut heikompaan patenttilainsäädäntöön ja ulkomaisten patenttien kiertämiseen.

– Jos kehittyvät maat halutaan voida sitouttaa ilmastotavoitteisiin, länsimaiden on joustettava patenteistaan, Piraattipuolueen varapuheenjohtaja Harri Kivistö neuvoo.

Köyhimpien maiden on jo annettu olla huomioimatta esimerkiksi AIDS-lääkkeiden patentteja, koska patentit nostaisivat lääkkeiden hinnat liian korkealle. Vastaava ratkaisu voitaisiin haluttaessa tehdä kaikkien lääkepatenttien sekä vihreän teknologian kohdalla. Piraattipuolueen keskeisiä tavoitteita on alusta pitäen ollut lääkepatenttien lakkauttaminen sekä koko patenttijärjestelmän uudelleenarviointi.

– Patenteista ja tekijänoikeuksista täytyy olla mahdollista joustaa ja jopa luopua, kun yhteiskunnalliset haitat kasvavat hyötyjä suuremmiksi, Kivistö kiteyttää.

Lisätietoja:

Harri Kivistö
Varapuheenjohtaja, Piraattipuolue
040 531 9232

Pasi Palmulehto
Puheenjohtaja, Piraattipuolue
045 310 2340

Lähde: Kauppinen, Ilkka (2008) Tiedon omistaminen on valtaa. Globalisoituvan patenttijärjestelmän poliittinen moraalitalous ja globaali kapitalismi. Jyväskylän yliopisto, Jyväskylä.Vastaa

Nimi / nimimerkki
(* pakollinen)
Sähköposti
( * pakollinen - ei julkaista)
Verkkosivut
Viesti
(* pakollinen)