Piraattipuolue » Lehdistötiedotteet » Kirjesalaisuuden loppu häämöttää
Kirjesalaisuuden loppu häämöttää
2.12.2009 - 19.32

Ruotsin sotilastiedustelulaitos FRA (Försvarets radioanstalt) sai 1.12.2009 alkaen oikeuden tarkkailla kaikkea Ruotsin rajat ylittävää internet- ja puhelinliikennettä. FRA:lla on oikeus tarvittaessa salauksia purkamalla tarkkailla kaikkea Ruotsin rajat ylittävää sähköistä viestintää, joka ei tapahdu Ruotsin kansalaisten välillä maan sisällä.Valtaosa Suomen internet- ja puhelinliikenteestä kulkee ulkomaailmaan Ruotsin läpi.

Yksittäisen henkilön tai yrityksen kaikki viestintä ulkomaille voidaan tallentaa ja avata. Nykyisellä tekniikalla se tarkoittaa mahdollisuutta tutkia lähes kaikkea Suomesta ulkomaille suuntautuvaa puhelin- ja sähköpostiliikennettä sekä internetin selaamista. Myös voimakkaasti salattujen sähköpostien lähettäjä- ja vastaanottajatiedot, viestien ajankohdat ja koot voidaan tallentaa.

Viestiliikenteen salaaminen jätetään kokonaan yksityisten kansalaisten harteille ilman kunnollista opastusta. Kaikkea viestintäänsä ei käytännössä voi suojata salaamalla. Hallitus tarjoaa hopeavadilla FRA:lle iltalukemista kansalaisistaan, vapaaehtoisesti, muistuttaa Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto.

FRA loukkaa vakavasti perusoikeuksiin kuuluvaa viestintäsalaisuutta ja uhkaa valtion- ja yrityssalaisuuksia. Ongelma on huomattavasti tiedostettua suurempi niin suomalaisille kuin Suomeen sijoittaville ulkomaisille yrityksillekin ja asettaa Suomen eriarvoiseen asemaan viestintäsalaisuuden säilyttävien maiden kanssa.

Lisätietoja antaa:
Pasi Palmulehto (PP), pj, 045 310 2340
Harri Kivistö (PP), vpj, 040 531 9232

Asiasta kirjoitettu lisää Piraattipuolueen blogissaVastaa

Nimi / nimimerkki
(* pakollinen)
Sähköposti
( * pakollinen - ei julkaista)
Verkkosivut
Viesti
(* pakollinen)