Piraattipuolue » Lehdistötiedotteet » Sisäministeriön holhoavat peliautomaattisuunnitelmat huolestuttavia
Sisäministeriön holhoavat peliautomaattisuunnitelmat huolestuttavia
16.10.2009 - 13.21

Helsingin Sanomissa esitettiin 16.10.2009 mahdollisuus muodostaa pakollinen rekisteri kaikista rahapelien pelaajista. Tämä on yksi huolestuttava askel lisää kohti täysimittaista holhous- ja valvontayhteiskuntaa. Pakkorekisterin esitystä perustellaan peliongelmaisten auttamisella, ja ensiaskeleena mainitaan myös mahdollisuus vapaaehtoiseen rekisteriin. Vaikka ajatus peliongelmaisten auttamisesta onkin itsessään ilahduttava, tulisi rekisterin pysyä vain ja ainoastaan vapaaehtoisena. Sen ei myöskään tulisi näkyä muille kuin käyttäjälle itselleen.

Suomessa on jo nyt selkeitä ja voimakkaita valvontayhteiskunnan piirteitä, joten sen suhteen ei rekisterissä itsessään ole mitään uutta. Ehdotetut toimenpiteet kuitenkin vahvistaisivat tätä taipumusta entisestään. Rekisterin avulla olisi mahdollista tarkkaan seurata sitä, miten paljon ja milloin ihminen käyttää peliautomaatteihin rahojaan. Vaikka tiedot periaatteessa olisivatkin vain käyttäjän itsensä tiedossa, löytyisivät ne silti keskitetystä tietokannasta. Näiden tietoturvan luotettavuus ei viime vuosina ole ollut mitenkään vakuuttava, ja useassa eri maassa on ollut tapauksia joissa satojen tai jopa tuhansien henkilötietoja on päässyt kerralla vuotamaan. Mitä vähemmän tietoja ihmiset pakotetaan luovuttamaan, sen pienempi vaara tällaiseen on.

Ehdotus on myös ongelmallinen sen suhteen, että satunnaiset pelaajat tuskin jaksaisivat rekisteröityä pelaamista varten. Samaan aikaan aktiivisesti pelaamista harrastavat joutuisivat rekisteröitymään jatkaakseen harrastustaan. Tämä vähentäisi rajusti peliautomaattien tuottoa ja samalla kohdistaisi peliautomaatit niille, joilla on suurempi riski päätyä peliongelmalliseksi.

– Vapaaehtoisella pelaajakortilla voisi olla lisäarvoa. Voitot voisi maksattaa suoraan tilille, pelihistorian seuraaminen olisi mahdollista ja pelaamiselle voisi asettaa itse rajoja, mutta en hyväksy tietojen kenenkään muun silmille saattamista, puhumattakaan edes ideointitasolla rekisteröinnin pakollisuudesta, kertaa Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto jo aamusta asti aihetta aktiivisesti kommentoineena.Vastaa

Nimi / nimimerkki
(* pakollinen)
Sähköposti
( * pakollinen - ei julkaista)
Verkkosivut
Viesti
(* pakollinen)