Piraattipuolue » Lehdistötiedotteet » Tekijänoikeussuojan lyhentämisestä ei uhkaa GPL:lle
Tekijänoikeussuojan lyhentämisestä ei uhkaa GPL:lle
27.7.2009 - 13.21

Free Software Foundationin perustaja Richard Stallman otti sunnuntaina 26.7.2009 kantaa piraattipuolueiden tavoitteeseen saada myös ohjelmistot tietyn vuosimäärän kuluttua vapaaksi. Stallmanin mukaan haittaa koituisi erityisesti siitä, että suljetun koodin ohjelmien kehityksessä voisi hyödyntää vapautunutta koodia ilman GPL-lisenssin tarjoamien etujen periytymistä uuteen ohjelmistoon. Todellisuudessa haitat kohdistuvat niin harvoihin tapauksiin, ettei niiden pohjalta ole realistista harkita kirjattavaksi lakiin poikkeustapauksia.

Suomessa Piraattipuolue ajaa tekijänoikeussuojan rajoittamista 5–10 vuoteen – aikaan, joka ohjelmistomaailmassa on hyvin pitkä. Harvaa yli 10 vuotta vanhaa ohjelmistoa enää käytetään, ja vain 5 vuotta vanhan ohjelmakoodinkin kohdalla käyttö on suhteellisen vähäistä. Ohjelmisto, jota ylläpidetään aktiivisesti, päivittyy kuukausien ja vuosien varrella. Siitä julkaistaan uusia versioita ja tekijänoikeussuoja alkaa alusta jokaista uutta versiota kohden. Tällöin aiemmat julkaisut toki vanhenevat vähitellen vapaiksi, mutta harvempaa ohjelmistokehittäjää kiinnostavat vuosien takaiset versiot korjattujen ja paranneltujen sijaan.

— Richard Stallman on ollut aktiivisesti mukana piraattipuolueiden välisellä keskustelulistalla, ja hän on esittänyt hyviä näkökulmia. Kyse onkin pikemminkin yksityiskohtiin puuttumisesta, sillä Stallman tukee monia Piraattipuolueen tavoitteita, kertoo Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto.

GPL on lisenssimuoto, jonka tarkoitus on rajoitusten sijaan tuoda lisää vapautta ohjelmistoalalle. Stallman ehdottaa kannanotossaan koodipankin perustamista, josta lähdekoodi julkaistaisiin tekijänoikeussuojan rauettua julkiseen jakoon. GPL mukailee monia Piraattipuolueen kantoja, ja Stallmanin idea on periaatteessa hyvä, mutta sen toteutus olisi kuitenkin valitettavan hankalaa. Tällaisen varaston ylläpito sekä maailman kaikkien julkaistujen ohjelmistojen valvonta ei ole realistinen tavoite.

Lähde:

Richard Stallmanin kannanottoVastaa

Nimi / nimimerkki
(* pakollinen)
Sähköposti
( * pakollinen - ei julkaista)
Verkkosivut
Viesti
(* pakollinen)