Piraattipuolue » Lehdistötiedotteet » Elokuvien tarkastuskäytännöt ongelmallisia
Elokuvien tarkastuskäytännöt ongelmallisia
2.7.2009 - 17.23

Heinäkuun alusta voimaantullut laki kuvaohjelmien tarkastamisesta on jälleen osoitus siitä, kuinka rajoittunut nykyisten päättäjien ymmärrys on internetin luonteen suhteen. Laki uhkaa pakottaa elokuviaan netissä levittävät harrastelijat maksamaan vuosittaista 800 euron valvontamaksua.

Yksityiset ihmiset julkaisevat verkossa valtavatasti videomateriaalia, joten lakia on mahdoton valvoa. Valtion elokuvatarkastamon resurssit eivät myöskään voi millään riittää kaikkien verkossa julkaistavien videoiden tarkastamiseen, eivät edes jälkikäteiseen valvontaan. Laissa säädetty valvontamaksu saattaa kuitenkin peloitella monet yksityiset ihmiset ja omilla taskurahoilla videopätkiä tuottavat olemaan julkaisematta videoita verkossa. Hyväksytyksi tuli laki, jota ihmiset käytännössä jatkuvasti joutuvat rikkomaan tai ainakin toimimaan harmaalla alueella. Tietoyhteiskuntaa koskevan lainsäädännön suhteen käy jatkuvasti näin.

”Laki uhkaa tukahduttaa ihmisten vapaata taiteellista ilmaisua internetissä. Vanhat puolueet eivät ymmärrä tietoyhteiskunnan toimintaa”, jyrisee Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto.

Nyt vanhentuneita tarkastuskäytäntöjä yritetään ylläpitää väkisin teknologian jo mullistettua videomateriaalin levitysmarkkinat.

”Oikea suunta on itsesääntelyn ja jälkikäteisvalvonnan puolella, mutta harrastajat tulee jättää rauhaan”, Palmulehto jatkaa.

Verkon sisällöstä suuri osa on ulkomaisilla sivustoilla, joihin suomalaisten viranomaisten koura ei ulotu. Siksi lain lastensuojelullinen vaikutus jää vähäiseksi. Laki vapauttaa ”harrastustoimintaa varten” julkaistut videotallenteet valvontamaksuista, mutta niidenkin olemassaolo pitäisi ilmoittaa elokuvatarkastamolle. Epäselväksi jää, koskisiko tämä esimerkiksi kaikkia suomalaisten YouTubeen lisäämiä kotivideoita.

Aiheesta uutisoi muun muassa Digitoday

Asiaa käsitellään myös Kamera & kynä -blogissa


Yksi vastaus (Vastaa)

  1. Hana (26.11.2015)

    Olettamani on, ette4 todisteluni pe4e4tyi saaman roskikseen kuin Santtilan ja Finnile4nkin. Mutta tuota en tiede4, kun en ole ne4hnyt pe4e4tf6ste4.Oikeuspsykologia on melko nuori psykologian alue, mutta sen tieteellinen tutkimus on varsin laajaa. Epe4ilen, ette4 tuo tieto ei ole ihan jokaisen tuomarin tai oikeusneuvoksen vahvimpia osaamisalueita.Juristit vetoavat aina kokemusse4e4ntf6ihin. Teoreettisessa todistelussa tuodaan esiin nimenomaan noita oikeuspsykologian kokemusse4e4ntf6je4.Tarkennan viele4 sen verran, ette4 toinen asiamiehiste4 teki joitakin kysymyksie4 muodossa: ’Te4sse4 tapauksessa on esitetty … miten arvioitte te4te4 tieteellisen tutkimustiedon kannalta?’Anu SuomelaVastaa

Nimi / nimimerkki
(* pakollinen)
Sähköposti
( * pakollinen - ei julkaista)
Verkkosivut
Viesti
(* pakollinen)