Piraattipuolue » Lehdistötiedotteet » The Pirate Bay hävisi – piraatit voittivat
The Pirate Bay hävisi – piraatit voittivat
17.4.2009 - 11.50

Ruotsissa käyty oikeudenkäynti The Pirate Bay -vertaisverkkopalvelua vastaan on päättynyt palvelun ylläpitäjien tappioksi. Kaikki syytetyt tuomittiin vuoden vankeusrangaistukseen ja 30 miljoonan kruunun vahingonkorvauksiin avunannosta tekijänoikeusrikokseen.

The Pirate Bayn palvelimilla ei ole koskaan ollutkaan mitään laitonta aineistoa. Se toimii hakukoneena, joka auttaa vertaisverkon käyttäjiä löytämään toisensa ja lataamaan toisiltaan tiedostoja, Googlen tapaan. Vaikka yhdysvaltalaiset oikeudenomistajat ovatkin jo pitkään painostaneet sitä lopettamaan toimintansa, The Pirate Bay on katsonut toimivansa Ruotsin lakien mukaisesti. Sen tukena ovat olleet myös yhä useammat tekijänoikeuslakien lieventämistä vaativat ruotsalaiset. Kansainväliset mitat saanut piraattijahti on joka tapauksessa tarpeetonta, sillä ei ole pätevää näyttöä siitä, että tiedostonjakaminen aiheuttaisi taloudellisia tappioita kulttuurialalle. Suomen Piraattipuolueen oma katsaus myyntitilastoihin osoittaa, että tiedostonjakamisen vaikutuksista myyntilukuihin ei voi vetää johtopäätöksiä suuntaan taikka toiseen.

Vaikka The Pirate Bayn ylläpitäjät saivat ennennäkemättömän rajut tuomiot, piraattiliike selvisi oikeudenkäynnistä voittajana. Kansainvälisellä tasolla The Pirate Bay on saanut merkittäviä tukijoita kirjailija Paulo Coelhosta alkaen. Ruotsin piraattipuolueen jäsenmäärä on jo oikeudenkäynnin aikana kasvanut kohisten. Oikeudenkäynnin kääntyminen The Pirate Bayn tappioksi enteileekin ruotsalaisille piraateille hyvää menestystä kesäkuun eurovaaleissa. The Pirate Bayta ei missään tapauksessa saada pois netistä, koska sen palvelimia on sijoitettu useisiin maihin. Sivusto epäilemättä jatkaa toimintaansa entiseen malliin. Oikeudenkäyntikään tuskin loppuu tähän, vaan odottevissa on valitusprosessi ylemmissä oikeusasteissa.

– Vaikka yksittäisen sivuston saisikin suljettua pysyvästi, tilalle tulisi tusina uutta. Kyse ei ole kahden tahon välisestä sodasta, vaan suuren ihmismäärän halusta valjastaa teknologian kehitys hyötykäyttöön. Vertaisverkkojen kasvava suosio osoittaa, että kulttuuria arvostetaan ja siitä halutaan nauttia. Tällainen tuomio oli kova isku vasten kansalaisten kasvoja, toteaa Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto.

Piraattipuolue on kerännyt yli 4 100 tarvittavasta viidestä tuhannesta kannattajakortista, ja on matkalla kohti puoluerekisteriä.

http://www.piraattipuolue.fi/kulttuuri/artikkelit/171-tiedostonjakamisen-vaikutuksista-kaupalliseen-kulttuurintuotantoon
http://piraattiliitto.org/uutiset/2009/04/menestyskirjailija-paulo-coelho-tukee-avoimesti-pirate-bayta

Lisätietoja antaa:
Pasi Palmulehto
Puheenjohtaja
Piraattipuolue ry
p. 045 1327960
pasi.palmulehto@piraattipuolue.fiVastaa

Nimi / nimimerkki
(* pakollinen)
Sähköposti
( * pakollinen - ei julkaista)
Verkkosivut
Viesti
(* pakollinen)